Pass och nationellt id-kort

Alla som ansöker om pass och nationellt id-kort måste personligen komma till Polisens passexpedition, det gäller även barn och ungdomar. Särskilda regler finns för personer under 18 år.

Information från ditt län

I flera län kan du boka tid via webben. Observera att du måste boka tid i förväg i Stockholms län och i Östergötland.

Boka tid via webben

Ansök

Du kan ansöka om pass eller nationellt id-kort på alla Polisens passexpeditioner i landet. För att ansöka om pass eller nationellt id-kort måste du vara svensk medborgare över 18 år. Du behöver ha med dig:

 • Giltig legitimation (ditt giltiga pass är en av flera giltiga id-handlingar)
 • Ditt gamla pass och/eller nationella identitetskort, om det fortfarande är giltigt.

Fotografering sker på passexpeditionen. (Ta inte med eget foto, det går inte att använda.) Alla som ansöker om pass och nationellt id-kort måste personligen komma till Polisens passexpedition, det gäller även barn och ungdomar. Särskilda regler finns för barn och ungdomar.

Krav på passets giltighetstid efter inresa

Några länder kräver att passet ska vara giltigt en viss tid efter inresan. Du bör ta reda på vad som gäller i det land du ska åka till. Vänd dig till det aktuella landets ambassad eller konsulat. I vissa fall kan resebyrån lämna besked.

Du som bor utomlands

Är du svensk medborgare och bosatt utomlands kan du ansöka om pass eller nationellt id-kort i Sverige eller på vissa svenska ambassader i utlandet. Uppgifterna i de register Polisen kontrollerar vid ansökan är begränsade. Därför är det bra om du kontaktar passexpeditionen i förväg för att få besked om vilka handlingar du ska ta med dig. För vissa utlandsbosatta svenskar kan det behövas personbevis från Skatteverket.

Viss information om vilka handlingar som behövs finns även på webbplatsen Sweden abroad och på webbplatsen för konsulatet eller ambassaden i det land du bor.

Observera att från den 1 januari 2014 är det inte längre möjligt att ansöka om vanligt pass och nationellt identitetskort vid de svenska ambassaderna i Oslo, Köpenhamn, Helsingfors, Reykjavik, Tallinn, Riga och Vilnius.

Fakta om pass och nationellt id-kort

Kostnad

Pass 350 kronor
Nationellt id-kort 400 kronor
Provisoriskt pass, tillfälligt 980 kronor


Du betalar vid ansökningstillfället. De flesta passexpeditioner tar emot betalkort.

Leveranstid

Normalt levereras ett pass eller nationellt id-kort till vald passexpedition inom fem arbetsdagar. Polisen kan inte garantera leveranstiden.

På passexpeditionen

Ansökan sker elektroniskt vid ansökningstillfället.

 1. Avgiften betalas.
 2. Du legitimerar dig med godkänd id-handling.
 3. Ett digitalt foto tas av passhandläggaren på passexpeditionen.
 4. Fingeravtryck för passet tas genom att du får placera dina pekfingrar på en speciell läsplatta som skannar av fingeravtrycken. Vid skador på pekfingrarna skannas ett av dina andra fingrar.
 5. När den tekniska kvaliteten på foto och fingeravtryck godkänts får du:
  - Kontrollera dina uppgifter
  - Skriva din namnteckning på fotostationens signaturplatta
 6. Du får se en bild av hur passet eller det nationella id-kortet kommer att se ut när det är färdigt.
 7. Du kan välja att få meddelande via sms eller e-post när passet eller det nationella id-kortet är klart.
 8. Du kan välja på vilken passexpedition i Sverige du vill hämta ut ditt färdiga pass eller nationella id-kort. Du har ingen möjlighet att ändra ditt val efter att ansökan är registrerad.

Information från Stockholms län

Tidsbokning i hela Stockholms län

Polismyndigheten i Stockholms län har gått över från från drop-in service till enbart tidsbokning för passansökan. From januari 2014 använder polismyndigheten i Stockholms län webb-bokning för ansökan pass/id-kort.


Direkt till bokningen.

__________________________________________________

Mer om bokningen


Boka ditt besök till en passexpedition

Du bokar en tid online och kan boka tid till vilken passexpedition du vill. På webb-bokningssidan kan du se lediga tider 60 dagar framåt.

Du får också möjlighet att ange hur många personer som kommer vid besöket samt om det är ett nationellt id-kort eller ett pass som ska sökas. Webbokningen finns på svenska och engelska.

När uppgifterna som efterfrågas är ifyllda skickas en bekräftelse på tidsbokningen via sms och/eller e-post. I bokningsbekräftelsen finns ett bokningsnummer som är viktigt att spara eftersom detta behövs vid ankomst till expeditionen eller om man vill logga in och göra en förändring i bokningen.

Ankomstregistrera
När du kommer till passexpeditionen anmäler du din ankomst vid ankomststolpen vid entrén. Du måste ankomstregistrera dig senast fem minuter före din bokade tid.

Passexpeditionen på Arlanda flygplats handlägger framför allt provisoriska pass men du kan även under vissa tider boka tid för ansökan om vanligt pass/id-kort. Dock är det så att kunder med behov av en snabb ansökan provisoriskt pass kan behöva få förtur tillfälligt.

Personuppgifter
Dagen efter att ansökan om pass eller id-kort är gjord raderas alla personuppgifter från systemet.

Återbudstider
Under högsäsong kan det vara svårt att få tag i en tid, vi råder alla att gå in och titta regelbundet då tider släpps regelbundet varje vecka och återbudstider kommer upp.

114 14
Eventuella frågor angående tidsbokning eller generella passfrågor hänvisas till 11414 och begär telefondesken pass Stockholms län.

Hämta ditt färdiga pass
Utlämning av pass regleras inte av tidsbokningen. Du kommer få ett sms/e-post när passet är färdigt att hämtas vid den expedition du angivit vid ansökan, det är då drop-in för att hämta passet. Observera att du kan ansöka om pass i hela Sverige och även hämta ditt pass på vilken expeditionen som helst.

Kunder som saknar möjlighet att boka tid över internet kan vända sig till passexpeditioner eller polisstationer i Stockholms län för att få hjälp med bokning. Du kan även ringa 11414.

Välkommen med din bokning!

Till bokningen.

Observera att tiderna som går att boka kan skilja sig från öppettider i receptionen eller tider som gäller passutlämning. I vissa fall kan du boka en tid då det står på hemsidan att polisstationen inte är öppen.

112 vid larm
114 14 övriga ärenden

 

Teckenspråk

Till lättläst text

Filmen är 2 min 32 sek lång