Pass och nationellt id-kort

Alla som ansöker om pass och nationellt id-kort måste personligen komma till Polisens passexpedition, det gäller även barn och ungdomar. Särskilda regler finns för personer under 18 år.

Information från ditt län

I flera län kan du boka tid via webben. Observera att du måste boka tid i förväg i Stockholms län, Östergötland och i Eskilstuna.

Boka tid via webben

Ansök

Du kan ansöka om pass eller nationellt id-kort på alla Polisens passexpeditioner i landet. För att ansöka om pass eller nationellt id-kort måste du vara svensk medborgare över 18 år. Du behöver ha med dig:

 • Giltig legitimation (ditt giltiga pass är en av flera giltiga id-handlingar)
 • Ditt gamla pass och/eller nationella identitetskort, om det fortfarande är giltigt.

Fotografering sker på passexpeditionen. (Ta inte med eget foto, det går inte att använda.) Alla som ansöker om pass och nationellt id-kort måste personligen komma till Polisens passexpedition, det gäller även barn och ungdomar. Särskilda regler finns för barn och ungdomar.

Är du svensk medborgare och bosatt utomlands kan du ansöka om pass eller nationellt id-kort i Sverige eller på vissa svenska ambassader i utlandet. Uppgifterna i de register Polisen kontrollerar vid ansökan är begränsade. Därför är det bra om du kontaktar passexpeditionen i förväg för att få besked om vilka handlingar du ska ta med dig. För vissa utlandsbosatta svenskar kan det behövas personbevis från Skatteverket.

Viss information om vilka handlingar som behövs finns även på webbplatsen Sweden abroad och på webbplatsen för konsulatet eller ambassaden i det land du bor. Observera att från den 1 januari 2014 är det inte längre möjligt att ansöka om vanligt pass och nationellt identitetskort vid de svenska ambassaderna i Oslo, Köpenhamn, Helsingfors, Reykjavik, Tallinn, Riga och Vilnius.

Fakta om pass och nationellt id-kort

Kostnad

Pass 350 kronor
Nationellt id-kort 400 kronor
Provisoriskt pass, tillfälligt 980 kronor


Du betalar vid ansökningstillfället. De flesta passexpeditioner tar emot betalkort.

Leveranstid

Normalt levereras ett pass eller nationellt id-kort till vald passexpedition inom fem arbetsdagar. Polisen kan inte garantera leveranstiden.

På passexpeditionen

Ansökan sker elektroniskt vid ansökningstillfället.

 1. Avgiften betalas.
 2. Du legitimerar dig med godkänd id-handling.
 3. Ett digitalt foto tas av passhandläggaren på passexpeditionen.
 4. Fingeravtryck för passet tas genom att du får placera dina pekfingrar på en speciell läsplatta som skannar av fingeravtrycken. Vid skador på pekfingrarna skannas ett av dina andra fingrar.
 5. När den tekniska kvaliteten på foto och fingeravtryck godkänts får du:
  - Kontrollera dina uppgifter
  - Skriva din namnteckning på fotostationens signaturplatta
 6. Du får se en bild av hur passet eller det nationella id-kortet kommer att se ut när det är färdigt.
 7. Du kan välja att få meddelande via sms eller e-post när passet är klart.
 8. Du kan välja på vilken passexpedition i Sverige du vill hämta ut ditt färdiga pass eller nationella id-kort. Du har ingen möjlighet att ändra ditt val efter att ansökan är registrerad.

Information från Stockholms län

OBS!

Söndag 2014-02-02 stänger Passexpeditionen på Arlanda redan kl. 20:00. Det går därför inte att ansöka om provisoriska pass efter detta klockslag.

Polisen förbättrar servicen för besökare

Ett led i det är att övergå från drop-in till enbart tidsbokning för passansökan. Först ut var Nacka, för att den 4 november följas av Roslagen. Den 13 januari 2014 ansluter hela Stockholms län.

Under januari och februari 2014 kommer även ett nytt kassasystem införas vilket kommer innebära ett mer flexibelt betalningssätt och kortare handläggningstid i kassan.

Boka ditt besök till passexpeditionen

Det som bokas är en slot-tid på cirka 15 minuter och du ska registrera din ankomst via nummerlappssystemet senast 5 minuter före den bokade tiden.

Bokningsformuläret fylls i med personuppgifter och du kan välja den tid och den plats för besöket som passar just dig.

Du får också möjlighet att ange hur många personer som kommer vid besöket samt om det är ett nationellt id-kort eller ett pass som ska sökas. Systemet finns på svenska och engelska.

När uppgifterna som efterfrågas är ifyllda skickas en bekräftelse på tidsbokningen via sms och/eller e-post. I bokningsbekräftelsen finns ett bokningsnummer som är viktigt att spara eftersom detta behövs vid ankomst till expeditionen eller om man vill logga in och göra en förändring i bokningen.

Passexpeditionen på Arlanda flygplats handlägger enbart provisoriska pass och kommer inte att omfattas av tidsbokningssystemet.

Dagen efter att ansökan om pass eller id-kort är gjord raderas alla personuppgifter från systemet. 

Till bokningen.

Endast tidsbokning

I Stockholm har alla expeditioner övergått till enbart tidsbokning och tar inte emot drop-in kunder. Kommer du till passexpeditionerna utan bokad tid kommer du få hjälp att boka en. 

112 vid larm
114 14 övriga ärenden

 

Teckenspråk

Till lättläst text

Filmen är 2 min 32 sek lång