Sök

Gruppchef till yttre operativa gränspolisgruppen i Karlstad

Organisation

Polisregion Bergslagen

Kommun

Karlstad

Län

Värmlands län

Utlyst

06 maj 2024

Ansök senast

20 maj 2024

Referensnummer

A266.745/2024

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift?

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet med ca 38 000 medarbetare och är organiserad i sju polisregioner, ett antal nationella avdelningar samt ett kansli. Myndigheten befinner sig i en omfattande tillväxt som kommer att pågå de närmsta åren. Detta för att kunna möta framtidens utmaningar. Att arbeta för polisen är att skapa trygghet i människors liv. Varje dag.

Gränspolissektionen är organiserad under operativa enheten och regionens gränspolisgrupper finns i Örebro, Dalarna och Värmlands län med ca 70 medarbetare fördelat på sex arbetsgrupper. Gränspolissektionens huvuduppdrag är att ansvara för regionens yttre gränskontroll, verkställighet av avvisnings- och utvisningsbeslut, inre utlänningskontroll, arbetsplatsinspektioner samt medverka till att bekämpa gränsöverskridande brottslighet. Det finns civila och polisiära handläggare och utredare inom sektionen liksom beslutsfattare i utlänningsrätt, poliser för operativ tjänstgöring och samordnare inom olika ansvarsområden.

Gränspolisen samverkar med andra enheter inom polisen så som Ingripandeverksamheten på lokalpolisområdesnivå, Trafikpolissektionen, Människohandelsgruppen samt utredningsgrupper på lokal och regional nivå. Det innebär att våra medarbetare får stor förståelse för hela polisens åtaganden och stor möjlighet till individuell kompetensutveckling.

Gränspolisen samverkar också med andra myndigheter så som Migrationsverket, Kriminalvården, Skatteverket och Arbetsmiljöverket i olika insatser inom ramen för myndighetssamverkan men även med näringslivet.

Arbetsbeskrivning

Som chef för den yttre operativa Gränspolisgruppen rapporterar du till sektionschefen samt ingår i Gränspolissektionens ledningsgrupp, där ni tillsammans ansvarar för att uppdrag genomförs samt att driva myndighetens förändrings- och utvecklingsarbete. Du har särskilt ansvar för gruppens verksamhet inom det yttre operativa arbetet och dess resultat. Uppgifter som åligger arbetsgruppen är exempelvis spaningsuppdrag och underrättelseinhämtning, tvångsmedelsanvändning så som husrannsakan, inspektioner av arbetsplatser, gränskontroll vid flygplats och hamn samt att bevaka och förhandla vid verkställighetsresor. Tillsammans med arbetsgruppen så samverkar du som gruppchef med LPO, andra sektioner, insatsledare samt operativa samordnare. I gruppen finns också ett gränsbefäl med vilken du leder den yttre verksamhetens olika insatser och uppdrag.

Som gruppchef företräder du hela Polismyndigheten både internt och externt samt arbetar för att stärka förtroendet för polisverksamheten.

Att vara chef och ledare inom Polismyndigheten innebär att skapa trygghet och bygga förtroende genom att utöva ett uppriktigt, modigt och lyhört ledarskap med tillit till andras kompetens och förmåga. Som chef driver du utveckling genom att inspirera och uppmuntra till reflektion och återkoppling på ett sätt som utgår från att vi följer lagen och behandlar människor lika. Du skapar förutsättningar och verkar för goda relationer som bidrar till att vi agerar tillsammans utifrån vad som är bäst för medborgarna och uppdraget som helhet.

Gränspolissektionen har ett brett uppdrag och hos oss kommer du ges möjlighet att arbeta inom många områden.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:

  • minst 6 månaders sammanhängande erfarenhet av att ha arbetat som arbetsledare, chef eller liknande den senaste femårsperioden
  • svensk polisexamen i enlighet med Polisförordning (2014:1105)
  • erfarenhet av polisorganisationens verksamhet
  • minst två års erfarenhet av polisiärt arbete i yttre tjänst
  • erfarenhet av att delta i förändrings- och utvecklingsarbeten
  • erfarenhet av aktuellt verksamhetsområde
  • erfarenhet av att leda andra mot uppsatta mål och resultat
  • goda kunskaper i svenska språket
  • svenskt medborgarskap
  • B-körkort

Vi ser det som meriterande om du utöver detta även har:

  • ingått i ledningsforum
  • chefs- och ledarskapsutbildning för direkt, indirekt och/eller strategisk nivå
  • erfarenhet av att delta i/driva samverkan med samhällsaktörer utanför polisorganisationen/den egna organisationen

När vi anställer kommer vi att lägga stor vikt vid personliga egenskaper och ledarskapsförmågor. Som grund för den bedömningen ligger Polismyndighetens ledarkriterier. Ledarkriterierna anger en beskrivning av ett önskvärt ledarskap inom Polismyndigheten och omfattar följande förmågor:

  • analys och helhetssyn
  • mål och resultat
  • utveckling och förändring
  • social säkerhet
  • muntlig och skriftlig kommunikation
  • skapa delaktighet och motivation

Läs mer om ledarkriterierna https://polisen.se/ledarkriterier/ Om inte länken är klickbar kopiera och klistra in länktexten i din webbläsare.

Som en del i urvalsprocessen kommer även tester att användas.

Kontaktpersoner

Vid frågor om rekryteringsprocessen kontakta Johanna Aikio, HR-konsult
076-112 65 76, johanna.aikio@polisen.se

Vid frågor om tjänsten kontakta rekryterande chef Ulrica Granberg
070-302 81 74, ulrica.granberg@polisen.se

Fackliga företrädare

Seko Polisen, Saco-S, Polisförbundet och ST nås alla via polisens växel 114 14

Övrig information

Anställning

  • Tillsvidareanställning med funktion som chef grupp
  • Anställningen kan komma att inledas med en provanställning
  • Placeringsort Karlstad
  • Arbetstidsförläggning: Veckoplanerad arbetstid 5:2

Ansökan

Från och med maj 2024 använder vi inte personligt brev i våra rekryteringsprocesser. Vi ber dig istället att bifoga ditt CV där du tydligt beskriver på vilket sätt du uppfyller efterfrågade kvalifikationer och meriter kopplat till aktuell rekrytering. Du kan se den kompletta kravprofilen i jobbannonsen.

Utöver CV behöver du även besvara ett antal urvalsfrågor som en del av din ansökan. Dessa frågor utgår från aktuell kravprofil och att besvara frågorna är en förutsättning för att din ansökan ska anses komplett. Ladda ner och fyll i följande frågor. (pdf, 262 kB)

Vänligen notera att eventuella krav ska vara uppfyllda vid ansökningstillfället.

De uppgifter du lämnar i samband med din ansökan kan användas för att kontakta dig, få information och kallelser samt eventuella anställningshandlingar.

Välkommen med din ansökan i form av CV och enkät via e-post till jobb.bergslagen@polisen.se senast den 20 maj 2024. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via den mailadress som anges i annonsen. Märk din ansökan med referensnummer A266.745/2024 i mailets ärendemening.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi att du kontaktar ansvarig HR-konsult innan du går vidare med din ansökan.

En anställning hos Polismyndigheten kan komma att inledas med en provanställning om sex månader.

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Läs mer om vår hantering av personuppgifter på https://polisen.se/personuppgifter/rekrytering

Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

Polismyndigheten

Polismyndigheten erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling. Läs gärna om våra förmåner som anställd hos polisen på https://polisen.se/erbjudande

Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på www.polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!

Vi undanber oss samtal och mail från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster.

Sök jobbet

Ansök via e-post