Volontär i Skånepolisen

Skånepolisen har haft volontärer sedan december 2010 och idag finns det volontärverksamhet i hela Polismyndigheten i Skåne.

Polismyndigheten i Skåne har infört volontärer som ett komplement i det trygghetsskapande arbetet. Först ut i Skåne var Malmö och Landskrona som har haft volontärer sedan i december 2010. Volontärverksamheten i Sverige startades av Stockholmspolisen 2003, och det finns nu i alla polisområden i Skåne.

Då Polisen och kommunerna har ett gemensamt intresse av att öka tryggheten i samhället, sker arbetet med Polisens volontärverksamhet i nära kontakt med representanter från de olika kommunerna.

Så går det till att bli volontär
Sedan 2010 har Skånepolisen sökt och utbildat volontärer. Under hösten 2013 utbildades 200 nya volontärer till Skåne vilket gör att det nu finns 510 utbildade volontärer i myndigheten. En ny rekrytering kommer att genomföras under hösten 2014 med tillhörande utbildning i november.

Du som är intresserad av att bli volontär kan anmäla ditt intresse genom att skicka e-post till Polismyndigheten i Skåne eller skriva ut en ansökan och skicka den till Skånepolisen. Sista ansökningsdagen för att komma med till höstens utbildning är den 3 oktober 2014. Vill du vet mer är du välkommen till någon av våra informationsträffar runt om i Skåne 15-18 september.

Alla som söker blir föremål för en säkerhetsprövning och sedan kallad till ett samtal med erfarna poliser. Därefter väljs ett antal personer ut som får gå en volontärutbildning. Den är under tre kvällar med tre timmars föreläsning vid varje tillfälle. I utbildningen ingår:

 • Lag och rätt
 • Sekretess
 • Arbetsmiljö
 • Skånepolisens organisation
 • Hjärt- och lungräddning

Slutligen får den som ska bli volontär skriva under ett sekretessavtal.

Richard Hultemark är ansvarig för volontärerna i Skåne. Har du frågor gällande volontärverksamheten kan du kontakta honom antingen via e-post på richard.hultemark@polisen.se eller via telefon 010-56 145 63.

Nyheter om skånevolontärerna

 
 
 
 
 • Min tid som polisvolontär – från ansökning till färdigutbildad

  2014-07-28: Volunteers are not paid, not because they are worthless but because they are priceless. (Sherry Anderson)

 • Nationaldagsfirande på Rosengård

  2014-07-07: På Rosengård firades den 6 juni med bland annat fredagsbön, köttbullar, potatismos och lingon. Gästade gjorde integrationsminister Erik Ullenhag och på plats fanns också poliser och volontärer.

 • Våryra i Landskrona

  2014-07-04: Tillsammans med Landskrona stad, företagare, föreningar och frivilligorganisationer deltog polisen och polisens volontärer på Landskronadagen den 24 maj.

 • Intervju med Sonja-Maria Larsson

  2014-03-05: Sonja-Maria Larsson började som volontär i polisområde Malmö hösten 2010. Hon är polisområdets mest aktiva volontär och under 2013 var hon med på 105 uppdrag. Som samordnare för verksamheten i POMA ställde jag lite frågor till Sonja-Maria.

 • Skånes volontärverksamhet 2013

  2014-01-24: Skånepolisens volontärer har varit verksamma sedan hösten 2010. Sedan starten har sammanlagt 513 volontärer utbildats i Skåne. 2010 hade myndigheten volontärer i två polisområden, idag finns verksamheten i alla polisområden.

Nästa sidaFöregående sida1 2 3

112 vid larm
114 14 övriga ärenden