30 år sedan Palmemordet

I salongen visades filmen Bröderna Mozart. I publiken satt Olof Palme. När statsministern lämnade biografen, i sällskap av sin hustru, son och dennes flickvän var han ovetande om att biobesöket skulle bli hans sista.

Promenaden från biografen blev inte lång. Den 28 februari 1986 klockan 23:21 i korsningen Sveavägen-Tunnelgatan i centrala Stockholm sköts Olof Palme till döds. 30 år efter mordet står utredningen fortfarande utan misstänkt gärningsman eller tänkbart mordvapen.Minnesmärke för Olof Palme på Sveavägen i Stockholm

Det är klart att det är otillfredsställande i utredningsarbetet och för samhället i stort att det har gått 30 år och att det fortfarande inte är löst. Vår absoluta målsättning är att det ska gå att lösa, säger Kerstin Skarp, vice riksåklagare och förundersökningsledare för Palmeutredningen.

På årsdagen av mordet sätter sig de sex medarbetarna i Palmegruppen och svarar i en tipstelefon. Dit kan du som har information om händelsen ringa för att lämna tips på telefonnummer 114 14 klockan 14-22. Förhoppningen är att ny information ska komma in som kan leda utredningen framåt. Flertalet av de upplysningar som brukar komma in är dock kända sedan tidigare eller till och med redan avfärdade.

Många tips bygger på fantombilden som figurerade i början av utredningen. Mannen på bilden har troligtvis inget med mordet att göra, men bilden har etsat sig fast i folks medvetande. Bilden gick ut väldigt snabbt och stort. Och det blev väldigt fel. Men vi hoppas att tipstelefonen ska ge några guldkorn, säger Hans Melander, chef för Palmegruppen.

För att få ett genombrott i utredningen står mordvapnet högst upp på önskelistan, även om det bara skulle vara en del i ett stort pussel. Palmeutredningen är idag Sveriges största med flera hundra hyllmeter material. Det omfattande materialet ställer höga krav på personerna som arbetar med det. Varje litet uppslag är som en egen utredning i sig. Trots att ingen misstänkt gärningsman eller vapen finns att tillgå är utredningen högst aktiv.

En bra dag på jobbet är väl när man kommer i mål med någonting. Får vi in ett tips som till exempel pekar ut en viss person som misstänkt gärningsman och vi kan avfärda personen, så är det också en vinst i sig. Men det är ju självklart inte samma sak som att hitta rätt gärningsman, säger Hans Melander.


Vill du lämna ett tips till Palmegruppen? Ring 114 14 den 28 februari klockan 14-22.

Lär dig mer om Palmeutredningen

Nyhet från

Polisen

112 vid larm
114 14 övriga ärenden