Polisens uppdrag: minska våldet på studentkryssningarna

Under påsklovsveckan arrangeras flera kryssningar för studenter. Polisen kommer vara på plats för att arbeta förebyggande mot narkotika och våldsbrott men också för att förverka alkohol som illegalt förs in i landet.

Polis och tull i samverkan.Studenter från hela Sverige åker med kryssningsfartygen från Stockholms hamnar under påsklovet. För att förebygga narkotikaanvändning och våldsbrott är polisen på plats då studenterna går ombord, men tar även emot studenterna när de kommer tillbaka till Sverige.

– Vi kommer att finnas i och i anslutning till färjeterminalen och tillsammans med rederiets personal kommer vi inte att tolerera ordningsstörande beteende. Tillsammans med Tullverket ser vi också till att droger och farliga föremål inte förs ombord. Det handlar helt enkelt om att minska antalet våldsbrott både till sjöss och på land, säger Per Edquist, insatsledare från polisområde Stockholm city.

I Sverige är det olagligt att föra med sig alkohol till landet om man är under 20 år. I Finland är åldersgränsen 18 år, vilket är anledningen till att ungdomar faktiskt kan köpa alkohol på färjan.

Därför samverkar polisen med Tullverket för att hindra olaglig införsel av alkohol. Går man av färjan med alkohol och misstanke finns att personen är under 20 år, så kommer en kontroll att genomföras. En person som är under 20 år får heller inte bära med sig alkohol åt någon annan.

Om en person under 20 år för med sig alkohol till Sverige har polisen rätt att förverka den och förra året förverkade polisen närmare 1 000 liter alkohol i samband med studentkryssningar. Dessutom rapporterades bland annat en mängd narkotika- och misshandelsbrott.

– Vår närvaro i samband med studentkryssningarna handlar i första hand om att se till att ungdomar inte skadar sig själva eller andra. De ska ha kul på kryssningen men vi jobbar hårt med att förverka alkoholen innan de kommer till tullen – där de annars riskerar att fastna och misstänkas för varusmuggling, säger Per Edquist.

Langning av alkohol - Lagar och fakta
Langning av alkohol - polisens arbete

Mediafrågor

Frågor från massmedia hänvisas till Mediecenter i region Stockholm, telefon 010-56 40555.


 

Nyhet från

Polisen

112 vid larm
114 14 övriga ärenden