Polisen i Halland varnar för brott mot äldre

Stölder och bedrägerier hemma hos äldre personer är ett känt problem med olika tillvägagångsätt. Polisen i Halland vill igen varna för denna brottslighet.

Åldringsbrott
De senaste veckorna har flera äldre personer fått besök av en man som utger sig för att vara elektriker. Bilden har inget med brotten i Halland att göra. Foto: Lars Hedelin.

Ett just nu vanligt tillvägagångsätt är att en man ringer på hemma hos en äldre person. Han vill komma in för att kontrollera el-uttagen i bostaden. I de fall han blir insläppt går han runt och tittar på sladdar och eluttag. Vid några tillfällen har ”elkontrollanten” stulit plånbok och bankkort och sedan tagit ut pengar på korten. I andra fall har han krävt kontant betalning för ”kontrollen”. I några fall har de drabbade känt sig tvingade att betala mannen.

Olika beskrivningar

Äldre personer har de senaste veckorna drabbats av detta tillvägagångsätt i flera kommuner i Halland. Tyvärr skiljer det i beskrivningarna av tjuven därför misstänker polisen att det kan vara flera olika personer som håller på med denna brottslighet.

Olika sätt att ta sig in i bostaden

Det finns fler olika tillvägagångsätt som dessa tjuvar och bedragare använder sig av. Ibland ska de kontrollera vattenmätare, ibland utger de sig för att vara personal från hemtjänsten och ibland vill de ha ett glas vatten. När de väl kommit in försöker de att på alla sätt förvilla den drabbade och avleda uppmärksamheten för att hitta plånbok eller annat värdefullt i bostaden. Det vanligaste är att flera personer hjälps åt att utföra brottet.

Var uppmärksam på vem du släpper in i bostaden

Budskapet är att vara försiktig med vem du släpper in i din bostad. Inte betala för något som du inte beställt. Inte ha koder till bankkort uppskrivna på samma plats där korten förvaras.

Anmäl alltid om du utsatts för brott. Även om det bara är ett försök.

En äldre person har blivit utsatt för försök till stöld alternativt bedrägeri i Grimmeton, Varberg.

Nyhet från

Halland

112 vid larm
114 14 övriga ärenden