Polisen har fattat beslut om Arabysatsningen

Under måndagen beslutade polisregion Syds strategiska ledningsgrupp att polisens särskilda satsning på Arabyområdet i Växjö ska inledas den 29 februari.

- Det är hög tid att Arabysatsningen kan komma igång. Situationen i region Syd med flyktingströmmar och utökade gränskontroller har gjort att vi inte tidigare har kunnat fatta beslutet om Arabysatsningen, berättar Jarl Holmström, biträdande regionspolischef i region Syd.

- Nu börjar jobbet med resursplaneringen av polisens Arabysatsning, som vi har fattat beslut om, samt detaljplaneringen av genomförandet. Polisens Arabysatsningen är ett långsiktigt engagemang förklarar Jarl Holmström.

Polisens ökade satsning på Arabyområdet har inget slutdatum.

- Det är resultatet av våra åtgärder i Arabyområdet som kommer att avgöra hur länge vi har extra resurser i området. När har det blivit ett bra resultat av vår satsning kommer polisens ökade närvaro i området att gå över till linjeverksamheten där kommunpolis och områdespoliser är nyckelpersoner för det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet. Men det krävs ett omfattande arbete och påtaglig förbättrad situation innan vi är där, förklarar Jarl Holmström.

Jarl Holmström berättar vidare att Arabysatsningen är en regional angelägenhet för hela polisregion Syd.

- Nu skall vi jobba med uthållighet i Arabyområdet och använda den kompetens som finns inom regionen för att uppnå våra mål, poängterar Jarl Holmström.

Till lokal projektledare i Växjö för Arabysatsningen har kommissarie Tomas Hermander utsetts.

Rikspolischefen har tidigare beslutat att Arabyområdet i Växjö är ett av 14 områden i Sverige som ska vara särskilt prioriterade i polisens arbete framöver.

Nyhet från

Kronoberg

112 vid larm
114 14 övriga ärenden