MärkDNA i Staffanstorp ska leda till färre bostadsinbrott

Färre antal bostadsinbrott, och större möjlighet att få tillbaka sina saker om det ändå händer. Det är några av fördelarna med märkDNA. En kampanj inleds denna veckan i Staffanstorps kommun.

Den här veckan går startskottet för en stor märkDNA-kampanj i Staffanstorp, som genomförs i samverkan mellan polisen och kommunen. Utskick görs i alla kommuninnevånares brevlådor i slutet av veckan.

- Erfarenheter visar att märkDNA i ett bostadsområde leder till färre bostadsinbrott. Men skulle det ändå hända, så har man med märkning större chans att få tillbaka sina saker. Jag hoppas på stor uppslutning – ju fler i en kommun som skaffar märk-DNA, desto besvärligare är det för tjuven! säger Carina Roth, tillförordnad kommunpolis i Staffanstorp.

MärkDNA-skyltMärkDNA är spårbart, därför är märkta föremål inte attraktiva för hälarna. Skyltar med budskapet ”Här finns märkDNA” som sätts upp i bostadsområden där de boende valt att märka sina saker ska avskräcka tjuvarna från att göra inbrott.

- I England finns 15 års erfarenhet av märkDNA, där har man sett en minskning, utan att det ökat i andra närliggande områden, säger Göran Landvall som är polisens sakkunnige i ämnet.

Skulle det ändå hända, så gör märkningen att polisen kan koppla anträffat stöldgods till rätt ägare, genom att varje märkDNA-flaska har en unik kod. På så vis ökar chansen att man får tillbaka sina saker, eftersom det annars kan vara svårt för polisen att veta vem som är den rätta ägaren. DNA-märkningen upptäcks genom att lysa på föremålet med en särskild UV-lampa. Alla polismålade fordon i hela polisregion Syd (Skåne, Blekinge, Kalmar och Kronobergs län) ska inom kort utrustas med sådana lampor

Bor du i Staffanstorp och vill skaffa märkDNA? Läs mer på kommunens hemsida om hur du går tillväga. 

Läs mer om märkDNA


 

Nyhet från

Skåne

112 vid larm
114 14 övriga ärenden