Händelser i city medförde förstärkt bemanning

Under den gångna helgen inträffade ett antal händelser i Stockholm city som skapade en otrygg stämning och ett antal personer greps för misshandel.

– Man kan känna sig trygg i Stockholm. Polisen har resurser och kunskap för att hantera den här typen av händelser. Polisen i city förstärkte bemanning och ökade synligheten som situationen krävde, säger regionpolischef Ulf Johansson.

– Nu ska vi utreda de misstänkta brott som har anmälts och analysera de uppgifter vi har för att säkerställa fortsatt god beredskap och vi kan aldrig tolerera att människor tar lagen i egna händer, säger han vidare.

Upprinnelsen var att polisen under fredagskvällen fick kännedom om att personer planerade att utsätta ensamkommande flyktingbarn för brott. Detta, enligt flygblad, som delades ut av svartklädda personer maskerade med rånarluvor och armbindlar i okänd färg.

• En person greps för bland annat våld mot tjänsteman.
• Tre personer greps misstänkta för misshandel.
• Tre personer omhändertogs med stöd av polislagens 13§ då de ingick i en större folkmassa, hade maskerat sig och högljutt stört den allmänna ordningen.
• En person omhändertogs med stöd av lagen om berusade personer och misstänks för brott mot knivlagen.

Polisen har upprättat en anmälan angående stämpling till grov misshandel och en anmälan om stämpling till grov misshandel. Detta eftersom spridandet av flygbladen hade i syfte att samla personer för att sedan utföra brott. 

En tillståndsgiven demonstration genomfördes på Norrmalmstorg på lördagen under bevakning av extrainsatta polisresurser. Samtidigt kunde en motdemonstration genomföras på en annan del av torget. Inga konfrontationer skedde då de kunde hållas åtskilda och demonstrationerna avslutades klockan 14.35.

• En person rapporterades för försök till misshandel.
• En person för narkotikabrott.
• En anmälan har upprättats i och med att en demonstration saknade tillstånd.

Nyhet från

Stockholm

112 vid larm
114 14 övriga ärenden