Samverkan med idrottsföreningar viktigt

Nu drar en ny fotbollssäsong igång och för polisen innebär det en ny säsong av samverkan med arrangerande föreningar för att skapa tryggare evenemang.

Med tre lag på den högsta nivån i fotbollsallsvenskan har det under den gångna säsongen spelats ett stort antal matcher i Stockholmsområdet. Intresset för matcherna har varit stort och de har lockat mycket publik. Kommande vecka drar samverkan inför fotbollssäsongen 2016 igång.

Bra samverkan under 2015

Säsongen 2015 har ett stort antal samverkansmöten hållits mellan polisen och arrangerande föreningar. Till exempel har evenemangspolisen i Stockholm haft nästan daglig kontakt med de olika supportergrupperingarna och lagens SLO (Supporter Liaison Officer).

– Vi har under 2015 haft bra samverkan mellan idrottsföreningarna och polisen i region Stockholm. Vi utgår från att det goda samverkansklimatet ska hålla i sig under 2016 och leda till tryggare evenemang, säger Ulf Johansson, regionpolischef.

Oacceptabelt att människor kommer till skada

Med en publiktillströmning på flera tusen människor ställs det stora krav på en fungerande logistik för att komma till och från arenorna. Vid ett flertal tillfällen har extra tåg och bussar satts in för att underlätta. De flesta av matcherna har genomförts utan störningar.

Tyvärr har det vid några så kallade högriskmatcher varit oroligheter som lett till våldsamma upplopp. Några av upploppen har skett inne på arenorna och människor har blivit skadade.  Ett stort antal anmälningar gällande brott mot ordningslagen har under säsongen upprättas och de flesta av dessa gäller så kallade bengaliska eldar inne på arenorna.

– I normalfallet är det matcher utan tillbud men det är naturligvis oacceptabelt att någon människa kommer till skada eller känner sig otrygg vid dessa tillställningar. Vår samverkan måste leda till tryggare arrangemang, säger Ulf Johansson.

Nyhet från

Stockholm

112 vid larm
114 14 övriga ärenden