Boende i Gottsunda och Valsätra lämnas inte i sticket

Polisens bedömning är att det nu råder ett normalläge i Gottsunda och Valsätra, men efter den senaste tidens händelser arbetar polisen med aktiv och synlig närvaro i stadsdelarna.

Efter en orolig kväll och natt med flera bränder och skadegörelse råder nu ett normalläge i Gottsunda och Valsätra, men för att skapa trygghet för de boende i stadsdelen efter den senaste tidens händelser fortsätter polisen att arbeta med aktiv och synlig närvaro. Polisen är också förstärkt med resurser från Stockholm.

– Vi kommer aldrig att lämna de boende i sticket, säger Jale Poljarevius, lokalpolisområdeschef Uppsala/Knivsta.

Ökat antal händelserapporter


Bara hittills i år har polisen hanterat 2336 händelser i Gottsunda/Valsätra, det är en ökning med 11% jämfört med föregående år och totalt har 113 personer frihetsberövats.

Under den 20 och 21 november genomförde polisen i samverkan med flera andra myndigheter en operation i Gottsunda/Valsätra med inriktning mot gängbrottslighet. Insatsen ledde bland annat till att 14 misstänkta narkotikabrott har rapporterats, liksom fyra drograttfyllor.

En effekt av insatsen


Det går inte att utesluta att bränderna under kväll och natt mellan den 22 och 23 november är något slags vedergällning för operationen den 20 och 21 november.

– Ju bättre utfall en insats ger, desto kraftigare reaktion, säger Jale Poljarevius.

Liv och hälsa prioriteras

Den 22 november kom det första larmet om brand klockan 18:39. Det gällde en soffa som brann utomhus på Bandstolsvägen.

För polisen gäller alltid att prioritera människors liv och hälsa i första hand och i det avseendet bedömdes inte soffbranden utgöra någon fara.

Däremot gick det inte att utesluta att soffan satts i brand för att locka polis och räddningstjänst till platsen, därför avvaktade polis och räddningstjänst med att åka fram tills släckningsarbetet gick att genomföra säkert.

Utredningsarbete pågår

Förutom synlig närvaro har polisen arbetat med förhör och andra utredningsinsatser på plats i Gottsunda/Valsätra under dagen med anledning av händelserna kvällen och natten den 22 och 23 november.

Nyhet från

Uppsala

112 vid larm
114 14 övriga ärenden