Grannar mötte polisen i Uppsala

Märk-dna, varnande skyltar och uppmärksamma grannar var temat för grannsamverkansmötet som hölls i polishuset Blanka i Uppsala.

Ett 40-tal personer sugna på att få mer koll på sina bostadsområden träffades i Blankasalen i onsdags för att höra områdespolisen Ulrika Andersson tillhörande LPO Uppsala/Knivsta.

– Grannsamverkan är helt kostnadsfritt. Det kräver bara engagemang.

Intresset för Grannsamverkan ökar stadigt. Sedan Ulrika Andersson började arbeta med frågan i mars så har cirka 1000 nya hushåll anslutit sig till verksamheten i lokalpolisområde Uppsala/Knivsta.

– Jag erbjuder även en nystart till personer som har haft Grannsamverkan tidigare. Detta fanns redan på 90-talet.

Polisen stöttar de som vill starta en samverkansgrupp med utbildning i förebyggande arbete men också hur man ska agera om man upptäcker ett pågående brott. Gruppen får också brottsförebyggande varningsskyltar och dekaler.

Deltagarna på mötet får också information om vilka värdesaker som är extra stöldbegärliga. Det handlar om smycken, kontanter, mindre teknikprylar, bordssilver och alkohol samt svenska pass.

Ulrika Anderssons råd är att bland annat plocka undan den bärbara datorn och inte låta den stå framme så att den syns i fönstret när man har lämnat hemmet.

– Tillfället är bland annat det som gör tjuven.

Ett annat brottsförebyggande knep är att märka upp sina värdesaker med märk-dna. Det är ett syntetiskt framställt dna som penslas på sakerna och sedan registreras. Vätskan är osynlig, men framträder under uv-ljus. Om sakerna dyker upp hos en hälare så är det lätt att knyta stöldgodset till sin rättmätiga ägare.  

Ulrika Andersson understryker vikten av att vara uppmärksam på personer, fordon och föremål. Att notera det som sticker ut och att hjälpa till med ett vakande öga om någon reser bort. Hennes råd till personerna i salen som nu är i startgroparna för egna Grannsamverkansgrupper är att:

– Det är bättre att ni startar en mindre och aktiv grupp än en stor inaktiv.

Grannsamverkan
Bostadsinbrott
Märk-dna

Nyhet från

Uppsala

112 vid larm
114 14 övriga ärenden