Uppsalautredare nystade upp internationellt fakturabedrägeri

Det började med ett fordonsstopp och slutade med ett jättebedrägeri utan dess like. Genom en fakturabluff har flera hundra företag i Europa lurats att betala totalt flera miljoner. Nu står 22 personer misstänkta efter ett engagerat detektivarbete.

Det hela började den 1 oktober förra året när några Uppsalapoliser stoppar en bil med fyra personer vid ett köpcentrum i stan. Bilen hade väckt polisens misstankar när den åkt runt till olika brevlådor och postat brev. I bilen hittar man flera kartonger med massor av opostade brev. De fyra personerna kommer alla från Stockholmstrakten och har olika versioner till varför de är i Uppsala.

Breven visar sig vara fakturor ställda till olika företag runt om i Europa. Avsändaren, EUs patent- och registreringsverk OHIM i Spanien. De fyra personerna häktas och ärendet hamnar hos bedrägeriutredarna i Uppsala.

Genomtänkt och flerårigt bedrägeri

– Genom etiketten på kartongerna kunde vi spåra kuverten till en kontorsbutik i Stockholm, berättar utredaren Kristina Söderström. Personal vid butiken minns att de sålt många kuvert av den sorten till en 47-årig man som alltid betett sig lite märkligt.

Vid kontospårningar ser man att mängder med transaktioner har gjorts till och från hans konton den senaste tiden.

- När vi satt och sprättade alla kuverten fann vi att 47-åringen var mottagaren på fem av breven, förklarar utredaren Magdalena Jonsson. Resten var adresserade till utländska företag.

Mer och mer börjar tillvägagångssättet att klarna för utredarna. 47-åringen grips strax innan jul tillsammans med en f.d. arbetskollega till honom, boende i Piteå. I samband med husrannsakningarna hittas det mängder med tomma papper, kuvert, färdiga brevfiler på datorn och dessutom en maskin som kan vika och kuvertera brev.

- Bluffakturor till företag förekommer hela tiden och fenomenet har funnit länge, berättar Anders Bywall som är chef för bedrägerigruppen i Uppsala. Det man kan göra för att skydda sig är att vara noggrann och stämma av om man verkligen har köpt tjänsten i fråga. I det här fallet var det extremt svårt att skydda sig eftersom företaget faktiskt hade köpt tjänsten, de hade sökt patent.

Under utredningens gång lyckas bedrägeriutredarna att spåra upp 22 misstänkta och att de fått in cirka sex miljoner kronor sedan 2011. Men man misstänker att det finns ett mörketal och att det finns fler drabbade företag.

– Det har varit en framgång att vi har fått möjligheten att gräva på och lägga mycket tid på detta, anser utredaren Magdalena Jonsson. Där har åklagaren varit till oerhört stor hjälp.

Den 17 december väcks åtal med 350 målsägare.

Nyhet från

Uppsala

112 vid larm
114 14 övriga ärenden