Åtal väcks i omfattande alkoholärende

I dag väcks åtal mot fyra män som misstänks för att ha sålt alkohol till bland annat ungdomar i Västeråsområdet. Den olagliga försäljningen ska ha varit omfattande, det rör sig om cirka 450 försäljningstillfällen.

– Vi har bedrivit spaning i ärendet och har gjort iakttagelser vid flera olagliga försäljningstillfällen. I samband med det har vi också tagit alkohol i beslag. De misstänkta har i stor utsträckning sålt alkohol till ungdomar i åldrarna 14 år och uppåt. Det är givetvis bra att vi nu kan sätta stopp för de här personernas kriminella verksamhet, säger Lars Jansson, utredningsansvarig vid lokalpolisområde Västerås där utredningen har handlagts.

Kom de misstänkta på spåren efter en tids spaning

Polisen kom de misstänkta på spåren under förra året. Det var i samband med att polisen i region Öst kontaktade region Mitt för att få hjälp med spaningsverksamhet i ett narkotikaärende. En av de misstänkta, en 28-årig man, var bosatt i Västerås och under spaningsinsatsen uppdagades att den misstänkte också bedrev omfattande olaglig alkoholförsäljning i Västeråsområdet.

Lokalpolisområde Västerås kopplades in och det inleddes en förundersökning om olovlig försäljning av alkohol. Under utredningen framkom uppgifter som visade på att ytterligare tre män, 26 år, 44 år och 22 år, var inblandade i den olovliga försäljningen av alkohol.

Hållit förhör med runt 80 ungdomar

– Vi misstänker att försäljningen har bedrivits under en längre tid och att den har varit omfattande och systematiskt. Vi har hört runt 80 ungdomar som ska ha köpt alkohol av de misstänkta, totalt omfattar utredningen cirka 180 förhör, säger Lars Jansson.

Köparna ska ha ringt eller sms:at de misstänkta. Sedan har de bestämt träff i centrala Västerås eller i lokala centrum runt om i Västerås. Ibland har misstänkta levererat alkoholen direkt till ungdomsfester, det rör sig om sprit, vin, öl och cider.

Tre av männen har erkänt delaktighet brott

Två av männen, 28-åringen och 26-åringen, ses som huvudmän i ärendet. Huvudmännen samt 44-åringen har suttit frihetsberövade vid olika tillfällen. De har alla erkänt delaktighet i brott.

Huvudmännen åtalas för olovlig försäljning av alkohol, grovt brott. 44-åringen åtalas för olovlig försäljning av alkohol, grovt brott, alternativt medhjälp till olovlig försäljning av alkohol, grovt brott. 22-åringen åtalas för olovlig försäljning alternativt medhjälp till olovlig försäljning av alkohol.

Förundersökningsledare i ärendet är åklagare Charlotta Nyström vid Åklagarkammaren i Eskilstuna.
 
För intervjuer vänligen kontakta, Lars Jansson, utredningsansvarig vid lokalpolisområde Västerås, tfn: 010-567 56 75.
 

Nyhet från

Västmanland

112 vid larm
114 14 övriga ärenden