Allt fler krockkuddar stjäls – så skyddar du din bil

Stölderna av krockkuddar ur personbilar har ökat markant. Här är polisens råd för hur du kan göra det svårare för tjuven.

Polisen misstänker att organiserade ligor ligger bakom den senaste tidens stölder ur bilar. Framförallt är det ägare till bilmärkena Audi, BMW och Volvo som drabbats.

Ligorna arbetar över hela landet, men framförallt är det bilägare i storsstadsområden som drabbats. De stulna krockkuddarna tros säljas vidare på andrahandmarknader utomlands för att  monteras i krockskadade bilar.
– Air-bags och rattar är den vanligaste bildelen som stjäls, men det förekommer även stölder av instrumentpaneler, aluminiumfälgar och backspeglar, säger Håkan Carlsson, chef för polisens nationella tranportsäkerhetsgrupp.

Enligt siffror från försäkringsbolagens branschorganisationen Larmtjänst, anmäldes under januari och februari i år över 646 stölder. Under samma period förra året anmäldes 318 fall över hela landet.

Så arbetar polisen med bilbrott


 

FAKTA/ Så skyddar du din bil

• Parkera bilen på ett upplyst ställe eller i garage.
• Förvara bilnycklar på ett säkert ställe, lägg dem inte alldeles intill ytterdörren.
• Har du en så kallad key-less bil, förvara gärna nycklarna i en plåtburk. På så sätt förhindrar du att någon kan fånga upp nyckelsignalen och lura bilen att tro att nyckeln finns intill/i bilen.
• DNA-märk dina bildelar, dekal kan fås via stöldskyddsföreningen.


Nyhet från

Västra Götaland

112 vid larm
114 14 övriga ärenden