Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Amnesti för explosiva varor

Sveriges första amnesti för explosiva varor startade den 15 oktober och pågår till 11 den januari 2019. Det är till exempel handgranater men också pyrotekniska artiklar räknas som explosiva varor. Ring 114 14 så hämtar polisen där varan finns.

Amnestin avslutas

Efter fredag 11 januari kan du inte längre åberopa amnesti när du kontaktar polisen för att omhänderta explosiva varor.

I amnestin för explosiva varor ska den som har en explosiv vara utan tillstånd frivilligt kontakta Polismyndigheten och lämna de uppgifter som behövs för att polisen ska kunna hämta varan där den finns. Den som kontaktat myndigheten döms då inte för brott mot tillståndsplikten i lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Med stöd av uppgifterna skickas en polispatrull till platsen för att bedöma om varan kan tas om hand direkt, eller om nationella bombskyddet ska komma till platsen för att hantera den.

Den som frivilligt kontaktar Polismyndigheten har rätt att vara anonym.

Sjuhundra kilo sprängmedel hittills, nyhet publicerad 181214

Om amnestin

Amnestin innebär att den som hanterar explosiva varor utan att ha rätt till det inte ska dömas till ansvar om man kontaktar polismyndigheten och lämnar de uppgifter som behövs för att myndigheten ska kunna omhänderta varan. För att få ansvarsfrihet krävs att Polismyndigheten har tagit om hand om den explosiva varan. Den som frivilligt kontaktar Polismyndigheten har rätt att vara anonym. Amnestin gäller under tiden den 15 oktober 2018 till den 11 januari 2019.

Vad är explosiva varor

Med explosiva varor avses exempelvis handgranater, sprängämnen, tändmedel, krut, ammunition och pyrotekniska artiklar som fyrverkerier. Även så kallade bengaler är pyrotekniska artiklar.

Frågor och svar om amnesti för explosiva varor 
Lag (2010:1011) om brandfarliga och explosiva varor (LBE).
Lag (2018:483) om ansvarsfrihet vid vissa brott mot tillståndsplikten för explosiva varor

Till toppen