Du träffar mig på valborg

Ungdomspolisen Björn är ute bland ungdomarna på valborg. Synlighet, tillgänglighet och samverkan är väldigt viktigt för att förhindra langning och att ungdomar dricker sig berusade. Du som är ute i Gävle med omnejd kanske träffar på honom.

Björn har arbetat som polis i 18 år. De senaste fem åren har han arbetat som ungdomspolis, en roll som han verkligen trivs med. Som ungdomspolis bär han civila kläder. 

                                                      
Polis framför systembolagetValborg är en storhelg som oftast förknippas med ungdomsfylleri och att många minderåriga ungdomar gör sin alkoholdebut. Vi inom Polisen arbetar förebyggande inför valborg och andra riskhelger. Både innan och under valborg satsar vi på att motarbeta langning och beslagta så mycket alkohol som möjligt. Vi kommer att röra oss utanför Systembolagen och under kvällen vistas vi på de platser där många ungdomar samlas.

 

- Jag anser att vår närvaro skapar trygghet bland ungdomarna och också minskar risken får våld och skadegörelse, säger Björn Gröndahl, Polisområde södra Gävleborg

Varför är valborg en riskhelg?
Det är en helg då många ungdomar träffas och det är förstås trevligt att ungdomar har kul tillsammans. Tyvärr får det negativa konsekvenser när ungdomar som inte är vana att dricka alkohol och inte kan hantera sprit blir för berusade.

Vad kan konsekvenserna bli?
Överkonsumtion av alkohol kan lättare leda till att de hamnar i slagsmål, blir utsatt för brott, gör sexdebut eller har oskyddat sex och testar droger. När man är ung och på väg in i vuxenlivet har man mycket känslor: Alkoholen kan förstärka dessa känslor negativt. Många mår väldigt dåligt dagen efter.

Vad kan vuxna göra?
Det här är en ålder när man testar många olika saker och försöker hitta själv. Man vill vara vuxen, men man är inte vuxen. Jag tror att det är svårt att stoppa helt, men det är viktigt att vi vuxna tar vårt ansvar. Det är också viktigt att myndigheter, kommuner och frivilliga organisationer arbetar förebyggande tillsammans för att nå resultat.

Vad vill du säga till ungdomarna?
Tänk efter varför du dricker. Vill jag det är här eller är det på grund av grupptryck. Våga stå på dig och våga att säga nej!

Polisen i länet samverkar med externa aktörer
Det behövs gemensamma insatser för att Polisen ska nå framgång i det förebyggande arbetet och för att nå resultat är det viktigt med lokal samverkan. Varje polisområde i länet samverkar med flera externa aktörer under valborg. I Gävle samlar Polisens representant på BIG, Brottsförebyggarna i Gävle, Eva-Lena Nordin, fältassistenter, Polarna, kyrkan, räddningstjänsten, vuxenvandrargrupper och frivilliga vuxna m.fl. Björn finns också på plats tillsammans med övriga poliser från ungdoms- och droggruppen. De samlas i BIG:s lokaler kl.20 innan det är dags att gå ut på stan.

Polisen deltar i Tänk om–satsningen
Tänk om-satsningen går ut på att sprida information till föräldrar om tonåringar och alkohol och att minska tillgängligheten av alkohol för tonåringar. Informationen sprids via webbplatsen www.tänkom.nu,

Polisens övergripande mål med deltagandet i satsningen är bland annat att minska ungdomsvåldet. Eftersom alkoholkonsumtion och våldsbrott följs åt är detta en viktig fråga för Polisen.

Tänk Om

Björns råd till dig som förälder

Är din tonåring berusad eller dricker på offentlig plats kommer vi att kontakta dig som förälder. Tänk också på:

  • Köp inte ut till ungdomar under 20 år, det är olagligt.
  • Ser du eller får reda på att någon langar. Kontakta Polisen på 114 14.
  • Planera kvällen ihop med era ungdomar: Var ska de vara? Vad ska de göra?  Hur tar de sig hem?
  • Håll telefonkontakt under kvällen. Be din tonåring att höra av sig!
  • Var beredd att hämta din tonåring.
  • Vuxenvandra gärna på stan. Vuxnas närvaro ökar tryggheten för våra ungdomar.

 


Läs mer om 

Polisens arbete mot langning av alkohol
Tonårsparlören
               

Nyhet från

Polisen Gävleborg

112 vid larm
114 14 övriga ärenden