Att tänka på vid köp av begagnade cyklar

Det finns all anledning att vara extra försiktig då man handlar cyklar och annat gods på nätet. Cykelstölderna i Malmö är många och det är viktigt för alla presumtiva köpare att "tänka till" innan man handlar.

Polisman skriver ut böter vid cykel

Under sommaren anmäls cirka 130 cykelstölder per vecka i Malmö. 

- Handlar du en cykel av en okänd person och cykeln visar sig vara stulen riskerar du åtal för häleri samt att du blir av med cykeln då du inte längre kan åberopa godtrosförvärv, säger kommissarie Lennart Sverremo, förundersökningsledare på kriminaljouren i Malmö.

Stöldgods går inte längre att köpa i god tro. Du kan därför bli tvungen att lämna tillbaka en vara utan ersättning om den visar sig vara stulen. I värsta fall riskerar du också böter eller fängelse.

När du handlar varor i andra hand finns alltid risken att det ligger en stöld eller ett häleribrott bakom försäljningen. Se upp om priset är väldigt lågt! Om det verkar för bra för att vara sant kan man misstänka att varan är stulen.

Lennart Sverremo tycker att en köpare ska se en varningsflagga om säljaren föreslår att de ska träffas på en neutral plats.

- Om någon säljer sin cykel borde cykeln vanligtvis finnas hemma hos säljaren, på dennes bostadsadress. Förslår säljaren en annan neutral plats, såsom vid ett köpcenter, en större parkering eller liknande bör köparen tänka sig för, uppger Lennart Sverremo.

Om man tänker köpa en begagnad cykel är det viktigt att säkerställa att den inte är stulen och att säljaren är den person som har rätt att sälja cykeln. Man kan kontrollera ramnumret genom att ringa 114 14, men det har hänt vid flera tillfällen att ägaren inte hunnit anmäla stölden då cykeln säljs. Ramnumret har därför inte hunnit registrerats hos polisen.

- Vid minsta misstanke om att allt inte står rätt till – avstå från köpet, avslutar Lennart Sverremo.

Handla säkert
Tänk på:
- Kontrollera att ramnummer finns (du kan ringa 114 14 och fråga om cykeln är anmäld stulen)

Ställ frågor om varan:
- Hur länge har säljaren haft cykeln?
- Varför säljs den?

Be att få se:
- Säljarens ID-kort och skriv upp namnet och personnumret
- Originalkvitto           

Upprätta:
- Ordentligt kvitto som innehåller:
- Säljarens namn, namnteckning och personnummer
- Datum
- Pris
- Beskrivning av cykeln inklusive ramnummer

Nyhet från

Polisen Skåne

112 vid larm
114 14 övriga ärenden