Kortbedrägeri - lagar och fakta

En vanlig form av bedrägerier rör betal- och kontokort. En bedragare kan exempelvis kopiera informationen på kortets magnetremsa genom så kallad skimning eller läsa av den inpräglade informationen på kortet.

Bedrägeri / Så säger lagen

Beskrivning av kortbedrägeri

Kortbedrägeri innebär att ett betal- eller kontokort olovligen blir avläst när kortet används, för betalning eller vid kontantuttag i en bankomat.

Skimning av magnetremsan

Skimning, eller skimming, är när en bedragare manipulerar betalkortsautomater eller bankomater på olika sätt för att komma åt information från magnetremsan.

Kopiering av kortnummer och cvv-kod

Bedragare kan också skriva upp eller fotografera kortnumret och den tresiffriga cvv-koden på baksidan om du lämnar ifrån dig kortet, till exempel på en restaurang eller i en affär. På kortet finns alla uppgifter som behövs för att bedragaren till exempel ska kunna handla på internet.

Frågor via e-post

Bedragare kan skicka förfrågningar via e-post och hävda att din bank eller kortutgivare behöver uppgifter om dina betal- eller kontokort. Till exempel kan det stå ”På grund av tekniska problem ber banken X dig att bekräfta dina kortuppgifter genom att skicka dessa som svar på detta mail”. Banker begär aldrig uppgifter av dig på detta sätt.

Hur informationen används

Bedragare kan köpa varor, till exempel på internet, med hjälp av kortinformationen. De kan också betala för tjänster, som hotellövernattningar, hyrbilar och resor. Köpen och tjänsterna kan beställas var som helst i världen. Om de dessutom har tillgång till PIN-koden kan de tömma kontot genom att göra många kontantuttag.

Annan fakta om brottet

112 vid larm
114 14 övriga ärenden