Förlorat eller trasigt pass/nationellt id-kort

Om du förlorat ditt pass eller nationella id-kort ska du anmäla det till polisen. Ring 114 14 eller besök en polisstation. Det kommer då att spärras. Är din resehandling trasig, kan den vara ogiltig.

Stöld- och förlustanmälan, pass/nationellt id-kort

  • Ring 114 14 eller besök en polisstation.

När du stöld- eller förlustanmäler pass eller nationellt id-kort spärras det alltid.

Uppgifterna om att det är spärrat lämnas vidare till Schengen Information System och Interpol. Gränskontrollmyndigheter runt om i världen kontrollerar resehandlingar mot dessa register vid inresa i länder.

Upphittat pass eller nationellt id-kort kan aldrig användas efter att det har spärrats.

Vid förlust av resehandling utomlands

Om du förlorar ditt pass eller nationella id-kort utomlands ska du kontakta närmaste svenska ambassad eller konsulat.

Ansök om nytt pass efter förlustanmälan

Ansök om ett nytt pass eller nationellt id-kort så snart som möjligt efter din förlustanmälan. Ansökan görs genom personligt besök vid någon av polisens passexpeditioner.

Tänk på att det går att få högst tre pass utfärdade inom en femårsperiod.

Kontakta polisen om du får tillbaka passet

Vänd dig till polisen om du skulle hitta eller få tillbaka ditt pass eller nationella id-kort så att polisen kan makulera det.

Har du fått ett nytt pass eller nationellt id-kort är du skyldig att lämna det gamla för makulering. Den gamla resehandlingen ska under inga omständigheter användas.

Trasigt pass/nationellt id-kort

Om ditt pass eller nationella id-kort är trasigt kan det vara ogiltigt. Det får till exempel inte finnas egna anteckningar, trasiga eller lösa sidor. Om passet eller det nationella id-kortet är trasigt bör du ansöka om ett nytt.

På passexpeditionen görs en individuell bedömning av ditt pass eller nationella id-kort för att se om det har fabrikationsfel eller om det har hanterats vårdslöst. Olika regler gäller för pass och nationellt id-kort.

112 vid larm
114 14 övriga ärenden

 

Till lättläst text