Pass och nationellt id-kort

Alla som ansöker om pass och nationellt id-kort måste personligen komma till polisens passexpedition, det gäller även barn och ungdomar. Särskilda regler finns för personer under 18 år.

Tillfälliga gränskontroller

Sverige har tillfälliga gränskontroller

Förboka tid för besök

På flera platser går det att förboka besöket på webben. Observera att du måste boka tid i förväg i Stockholms län, Halmstad, Karlshamn, Kungsbacka, Ljungby, Varberg, Luleå, Älmhult och Skåne. Du kan boka via webben eller genom att ringa 114 14 och begära passexpeditionen på den ort där du vill boka tid. Observera att telefontiderna för passbokning varierar.
Boka tid för pass och nationellt id-kort via webben

Ansök om pass och nationellt id-kort

Du kan ansöka om pass eller nationellt id-kort på alla polisens passexpeditioner i landet. För att ansöka om pass eller nationellt id-kort måste du vara svensk medborgare över 18 år. Du behöver ha med dig:

 • Giltig legitimation (ditt giltiga pass är en av flera giltiga id-handlingar)
 • Ditt gamla pass och/eller nationella identitetskort, om det fortfarande är giltigt.

Fotografering sker på passexpeditionen. (Ta inte med eget foto, det går inte att använda.) Alla som ansöker om pass och nationellt id-kort måste personligen komma till polisens passexpedition, det gäller även barn och ungdomar. Särskilda regler finns för personer under 18 år.

Kostnad

Pass 350 kronor
Nationellt id-kort 400 kronor
Provisoriskt pass 980 kronor

Du betalar vid ansökningstillfället. De flesta passexpeditioner tar emot betalkort.

Leveranstid

Normalt levereras ett pass eller nationellt id-kort till vald passexpedition inom fem arbetsdagar, men polisen kan inte garantera leveranstiden.

Pass och nationella id-kort är värdehandlingar

Tänk på att ditt pass eller ditt nationella id-kort är en värdehandling!
Förvara dem alltid på ett säkert ställe och se till att de inte skadas. I fel händer kan de användas i olagliga syften.

Krav på passets giltighetstid efter inresa

Några länder kräver att passet ska vara giltigt en viss tid efter inresan. Du bör ta reda på vad som gäller i det land du ska åka till. Vänd dig till det aktuella landets ambassad eller konsulat. I vissa fall kan resebyrån lämna besked.

Du som bor utomlands

Är du svensk medborgare och bosatt utomlands kan du ansöka om pass eller nationellt id-kort i Sverige eller på vissa svenska ambassader i utlandet. Uppgifterna i de register polisen kontrollerar vid ansökan är begränsade och det är din skyldighet, enligt passlagen, att som medborgare kunna styrka din identitet och ditt medborgarskap vid ansökningstillfället. Därför är det bra om du kontaktar passexpeditionen i förväg för att få besked om vilka handlingar du ska ta med dig.

Viss information om vilka handlingar som behövs finns även på webbplatsen Sweden abroad och på webbplatsen för konsulatet eller ambassaden i det land du bor.

Observera att från den 1 januari 2014 är det inte längre möjligt att ansöka om vanligt pass och nationellt identitetskort vid de svenska ambassaderna i Oslo, Köpenhamn, Helsingfors, Reykjavik, Tallinn, Riga och Vilnius.

Fakta om pass och nationellt id-kort

På passexpeditionen

Ansökan sker elektroniskt vid ansökningstillfället.

 1. Avgiften betalas.
 2. Du legitimerar dig med godkänd id-handling.
 3. Ett digitalt foto tas av passhandläggaren på passexpeditionen.
 4. Fingeravtryck för passet tas genom att du får placera dina pekfingrar på en speciell läsplatta som skannar av fingeravtrycken. Vid skador på pekfingrarna skannas ett av dina andra fingrar.
 5. När den tekniska kvaliteten på foto och fingeravtryck godkänts får du:
  - Kontrollera dina uppgifter
  - Skriva din namnteckning på fotostationens signaturplatta
 6. Du får se en bild av hur passet eller det nationella id-kortet kommer att se ut när det är färdigt.
 7. Du kan välja att få meddelande via sms eller e-post när passet eller det nationella id-kortet är klart.
 8. Du kan välja på vilken passexpedition i Sverige du vill hämta ut ditt färdiga pass eller nationella id-kort. Du har ingen möjlighet att ändra ditt val efter att ansökan är registrerad.

112 vid larm
114 14 övriga ärenden

 

Teckenspråk

Till lättläst text

Filmen är 2 min 32 sek lång