Oroligheter i Rinkeby

Polispatrull attackerades i samband med upplopp i Rinkeby. – Vi ökar bemanningen och kommer att bli kvar så länge det behövs för att skapa trygghet och ordning, säger Ulf Johansson, regionpolischef i Stockholm.

I samband med att polisen skulle frihetsberöva en person i Rinkeby i Stockholm på måndagskvällen, kastade flera personer stenar mot patrullen. En polis träffades på armen och skadades lindrigt.

Snabbt eskalerade situationen. Flera patruller tillkallades och under tumultet avlossade polisen verkanseld utan att någon träffades, efter vad som är känt i nuläget. Kontroller på sjukhus har gjorts. Inga eventuella skottskador har anmälts.

Något senare på kvällen inträffade ytterligare ett våldsamt upplopp, flera bilar sattes i brand och butiker plundrades.

– Det är förstås mycket allvarligt att poliser blir angripna när det gör sitt jobb. Det vi ser kan vara ett resultat av att vi ökat trycket mot kriminella i området. Men jag kan försäkra att vi är uthålliga och kommer inte lämna, snarare intensifiera vårt arbete, säger Ulf Johansson.

Ett stort antal anmälningar är upprättade. Bland annat: Tre våldsamma upplopp, våld mot tjänsteman, två misshandelsfall, skadegörelse, samt grova stölder.

Vid midnatt hade lugnet lagt sig i området och poliser patrullerade för att återställa ordning och säkerhet.

Media hänvisas till telefon 010-563 73 59.

Nyhet från

Stockholm

112 vid larm
114 14 övriga ärenden