Fick- och bagagestöld - skydda dig

Ficktjuvar finns ofta på platser där det är mycket folk. Tänk på att hålla uppsikt över dina ägodelar.

Fickstöld, väskstöld, ficktjuv

Minska risken för brottet

Håll dina tillhörigheter under särskild uppsikt vid trängsel, till exempel i butiker, på caféer och restauranger och i kollektivtrafiken.

Håll din väska framför kroppen. Ha inte värdesaker i ytterfacken. 

Ha plånboken och mobiltelefonen i innerfickan, inte i bakfickan. Ha inte mer pengar och kort i plånboken än vad du behöver

Se upp för avledande manöver

Ha extra uppsikt över dina saker om en okänd person försöker distrahera eller hjälpa dig. Många fick- och bagagetjuvar använder sig av en avledande manöver, som att spilla något på dig, medan en medhjälpare passar på att ta din plånbok eller väska.

Skydda koden när du använder kort

Tänk på att skydda din kod när du betalar eller tar ut pengar. Förvara inte koden tillsammans med bankkortet. Tjuvar kan notera din kod och sedan stjäla plånboken med kortet i för att ta ut pengar eller handla.

Fler tips och råd

  • Lämna inte bagage eller andra ägodelar obevakade.
  • Låt inte någon okänd person ta över ansvaret för dina värdesaker.
  • Undvik att förvara plånbok, nycklar, legitimation och kontokort på samma ställe. Om du har allt i en väska och den blir stulen innebär det ofta stora problem och kostnader.
  • På restauranger och caféer, häng inte en jacka med värdesaker i eller din väska på stolen. Ställ hellre väskan på golvet mellan dina ben.
  • Lägg inga värdesaker i barnvagnen.
Märk dina ägodelar

Blir du ändå bestulen är det bra att ha dina föremål märkta med personnummer. Det ökar möjligheterna att få tillbaks dina saker och underlättar Polisens arbete. 

Mer information

Annan fakta om brottet

112 vid larm
114 14 övriga ärenden