Investeringsbedrägeri - utsatt

Information för dig som blivit utsatt för ett investeringsbedrägeri och vad du ska tänka på när du polisanmäler brottet.

En hand håller i ett betalkort framför ett tangentbord.

Viktigt att anmäla

Misstänker du ett investeringsbedrägeri ska du anmäla det till polisen. Ring 114 14 eller besök en polisstation. Om det är akut ska du ringa 112.

Att tänka på vid anmälan

Vid anmälan, uppge gärna att det gäller investeringsbedrägeri. Det hjälper polisen att registrera brottet på rätt sätt. Dina uppgifter kan hjälpa polisen att upptäcka och ingripa mot brottet och bidra till att förebygga nya investeringsbedrägerier.

Ge gärna polisen betalningsmottagarens bankkontonummer eller IBAN-nummer, alltså de kontonummer du uppmanats att sätta in pengar på. Polisen är också intresserad av kontaktuppgifter till dem som kontaktat dig, e-postkonversation, webbadresser (gärna i form av skärmdumpar) och annan dokumentation.

Tänk även på

Kontakta ditt försäkringsbolag för att kontrollera om din försäkring täcker investeringsbedrägerier. Vanligtvis kräver försäkringsbolaget att du gjort polisanmälan.

Beskrivning av investeringsbedrägeri

Ett investeringsbedrägeri innebär att någon blir lurad att köpa värdepapper och liknande vilka saknar värde eller är mycket svåra att värdera.

Mer information

Annan fakta om brottet