Gromning - utsatt

För många barn är nätet en självklar plats att umgås med kompisar och lära känna nya vänner. Men här finns också beräknande vuxna som söker upp barn för att komma åt nakenbilder eller begå sexuella övergrepp. Det kallas gromning och är olagligt.

Om du misstänker att ditt barn blir utsatt

Gör en polisanmälan genom att ringa 114 14 eller besök en polisstation. Anmäl även om du bara har ett alias eller användarnamn på en person. Anmäl också till sajten.

Att tänka på vid anmälan

Anmäl så snart som möjligt. Det kan vara svårt för polisen att få tag i loggar och andra bevis om det har gått för lång tid. Spara information som chattar och meddelanden på datorn eller skriv ut och spara på papper. Det kan bli viktiga bevis.

Polisen tar gärna emot tips om sajter, alias eller användarnamn. E-posta tipsen till: itbrott.desk.noa@polisen.se

Beskrivning av gromning

Gromning innebär att någon tar kontakt med barn under 15 år i sexuellt syfte. Den första kontakten sker ofta på chattforum eller spelsajter. En förövare kan ha kontakt med flera hundra barn samtidigt, vissa så unga som åtta år.

Genom bekräftelse, mutor och utpressning försöker förövaren få barnet att posera naket eller att träffas så att förövaren kan begå sexuella övergrepp. Gromning kan ge böter eller fängelse i upp till ett år.

Mer om gromning