Stöld av mobiltelefon - utsatt

Har din mobiltelefon blivit stulen eller borttappad, anmäl det till polisen. Tänk på att polisen inte spärrar mobiltelefonen eller SIM-kortet.

Om du har förlorat din mobiltelefon kan du polisanmäla det som en förlust, även om du inte blivit utsatt för stöld. De flesta försäkringsbolag kräver också att en förlustanmälan gjorts.

Att tänka på vid anmälan

Stulen eller borttappad mobiltelefon kan du anmäla via internet eller på telefon 114 14. Det är viktigt att berätta så detaljerat som möjligt om händelsen för att öka polisen möjligheter att utreda brottet. Uppge telefonens IMEI-nummer för polisen eftersom mobiltelefonen då blir sökbar i polisens anmälningssystem.

IMEI–nummer

IMEI–nummer är mobiltelefonens 15 siffriga ”personnummer”. Numret finns på kvittot eller på mobiltelefonens kartong. Du kan också få fram din telefons IMEI-nummer genom att slå *#06#, då visas numret i displayen.

Tänk även på

  • Spärra telefonen hos din mobiloperatör! Polisen spärrar inte mobiltelefoner eller SIM-kort. Du behöver då uppge telefonnummer, IMEI-nummer och numret på polisanmälan.
  • Kontakta även ditt försäkringsbolag.

Beskrivning av stöld eller förlust av mobiltelefon

Brottet innebär att någon tillgripit din mobiltelefon, det vill säga att din mobiltelefon är stulen eller att du har blivit rånad.

Mer information

112 vid larm
114 14 övriga ärenden