Bedrägeri - skydda dig

Det finns flera saker du kan göra för att minska risken för bedrägerier. Exempelvis ska du inte lämna ut ditt konto- eller kreditkortsnummer, särskilt inte via internet eller telefon.

E-handel

Var försiktig när du handlar på internet och undvik förskottsbetalningar. Vid kortbetalning bör du använda lösningar där kortet kan låsas mellan köpen. Skydda dig vid handel på internet

Nätfiske, phishing

Var misstänksam om du får e-post där du exempelvis uppmanats att klicka på en länk och ange dina personliga koder. Följ aldrig sådana instruktioner. Dubbelkontrollera vem som är avsändare innan du svarar och lämnar ut information.
Skydda dig mot nätfiske, phishing

Kortbedrägeri

Var uppmärksam vid uttagsautomater, kontrollera om automaten ser annorlunda ut eller om knappsats eller kortläsare går att rubba.
Skydda dig mot kortbedrägeri

Fakturabedrägeri

Var försiktig med att ingå avtal (göra affärer) per telefon. Be i stället om att få ett skriftligt erbjudande först och var extra vaksam om försäljaren stressar dig att ingå ett avtal.
Skydda dig mot fakturabedrägeri

Bankärenden via internet

Många banker erbjuder idag banktjänster över internet. Flera olika säkerhetslösningar används. Var vaksam om någon ber dig slå fram uppgifter på din dosa.
Skydda dig vid bankärenden via internet

Identitetsintrång

Med identitetsintrång menas att någon köper varor eller tar krediter i ditt namn. Ha kontroll på dina id-handlingar, var vaksam om någon gör en kreditupplysning på dig och polisanmäl så snart som möjligt.
Skydda dig mot identitetsintrång

Investeringsbedrägeri

Om någon kontaktar dig och ber dig att göra en investering bör du vara extra misstänksam, särskilt om rådgivaren, det du ombeds investera i och betalningsmottagaren finns i olika länder. Fundera över varför de hör av sig till just dig.
Skydda dig mot investeringsbedrägeri

Lägenhetsbedrägeri

Den bostadsbrist som råder på många orter utnyttjas av bedragare. Bedrägerier som är kopplade till lägenhetsuthyrning pågår året runt. Det är viktigt att kontrollera att lägenheten faktiskt existerar. Det finns många exempel på fall där bedragare har kopierat bostadsrättsannonser och gjort om dem till andrahandsannonser.
Skydda dig mot lägenhetsbedrägeri

Oseriösa hantverkare

Har du blivit erbjuden husrenovering eller asfaltering av garageuppfarten för en billig penning? Var säker på att du anlitar seriösa hantverkare innan du ingår avtal.
Skydda dig mot oseriösa hantverkare

Utpressningsvirus

Utpressningsvirus, så kallad ransomware, är en skadlig programvara som låser datorer och mobila enheter eller krypterar elektroniska filer. För att återfå kontrollen krävs att du betalar en lösensumma. De som råkar ut för ransomware bör aldrig betala den lösensumma som krävs.
Skydda dig mot utpressningsvirus

Vägpirater

Antalet kriminella personer som lurar till sig kontanter eller bensin med hjälp av falskt guld utmed bilvägarna ökar. De ger sken av att behöva hjälp, men rådet är att inte stanna om du är osäker. 
Skydda dig mot vägpirater

Mer om bedrägerier