Ha koll på livet på nätet

Får man skriva och lägga ut vilka bilder som helst på nätet? Kan man alltid lita på att den man chattar verkligen är den person de säger? Vad ska man göra om man råkar ut för något jobbigt, som kanske till och med är ett brott? Läs om gromning och näthat.

Polisens film: Se upp för gromning - råd till unga  

Nya kompisar på nätet – se upp för gromning

Har du någon gång chattat med en person som verkar schysst och som du gärna vill träffa på riktigt? Det kan vara början på en ny vänskap. Men har du otur är det inte din nya kompis du chattar med, utan i verkligheten en mer än dubbel så gammal man.
Man kan säga att du ska agera på samma sätt på nätet som du gör när du träffar folk på skolan, på träningen eller på gatan.
Var alltid lite misstänksam mot personer som du inte känner. Tänk särskilt på att vara försiktig med att berätta vad du heter, hur gammal du är och var du bor.

Vad är gromning?

Tyvärr finns det vuxna som vill utnyttja unga människor och som är bra på att låtsas vara unga. Gromning innebär att någon tar kontakt med barn under 15 år för att längre fram begå sexuella övergrepp eller försöka få avklädda bilder och är ett brott. Förövaren försöker först bli din vän – ofta genom att ljuga om sig själv. Han kan till exempel utge sig för att vara en ung flicka med hästar som sin stora hobby. När han har fått kontakt försöker han göra sig intressant genom att locka med något, till exempel att han har hästar som du kan få rida gratis.

Svårt att veta vem det är

Ett exempel: Du har varit kompis på nätet med Noomi, 15 år, ett tag. Senast ni chattade berättade du om din nya fina bikini. Hon skriver att hon gärna vill se dig i bikinin och undrar om du kan ställa dig framför webbkameran eller skicka en bild. Var försiktig. Du vet inte om det verkligen är Noomi, 15 år, du chattar med. Har du otur finns inte Noomi överhuvudtaget, personen som vill titta på dig och som är den som verkligen sitter på andra sidan datorn kan istället vara en 45-årig man. Och har du riktig otur kan han be dig om fler bilder där du är avklädd och sedan använda dessa som utpressning för att få ännu fler och mer avklädda bilder. Då kan han skriva: "Om du inte skickar en bild där du är naken, skickar jag den här bilden till alla du känner."
Här kan du läsa fler exempel på hur andra råkat ut för gromning
Tänk på att det inte bara är tjejer som råkar ut för detta – det kan hända killar också.

– Acceptera inte att någon vill se bilder på dig när det handlar om att du ska klä av dig. Händer det ska du alltid polisanmäla, säger polisen Björn Sellström.

Om du ska träffa en person du bara haft kontakt med på nätet, ta alltid med någon vid första träffen. Det bästa är en vuxen, men du kan också be en kompis följa med eller hålla utkik en bit bort. Gå aldrig hem till någon, utan träffas på till exempel ett kafé där det finns andra människor.
När du vill göra en polisanmälan

Polisens film: Så handskas du med näthat

Näthat

Näthat är hån eller trakasserier på nätet. Ofta i sociala medier eller via e-post. Vissa meddelanden och inlägg kan kännas jobbiga, kränkande och hotfulla, utan att de är olagliga. Men upplever du att hotet kan bli verklighet och du känner dig rädd, eller om det handlar om allvarliga kränkningar, ska du göra en polisanmälan.
Allt är inte brottsligt

Var går gränsen?

Vet du om att det kan vara ett brott att publicera filmer och bilder på nätet? Det beror såklart på vad de föreställer. Om du sprider allvarligt kränkande bilder eller filmer om någon, eller sprider ett rykte, kan det vara ett brott som kallas förtal. Det gäller oavsett om det är sant eller inte.
Vad som är brottsligt och inte brottsligt är inte alltid så enkelt.

Soffhäng och det digitala sociala livet är snart integrerat.

  • Om man skriver något hotfullt till någon som tror att det är allvarligt menat, blir rädd och polisanmäler kan det vara ett olaga hot. Om man skriver något hotfullt till någon som inte alls tar det på allvar anses det förmodligen inte vara ett olaga hot. Samma sak skulle gälla om man sagt samma saker direkt till personen, ansikte mot ansikte.
  • Om man skriver på nätet att någon är en hora kan det vara förtal, eftersom det är något man skriver för att få andra att tycka illa om någon.
  • Om man skriver att någon från skolan är tjock och ful är det förmodligen inget brott, eftersom lagstiftaren har bestämt att det är viktigt att folk får säga vad de tycker. Det kallas yttrandefrihet. Men om man gör det flera gånger eller om man skriver att han är äcklig för att han är bög kan det vara förolämpning. Det gäller särskilt om man skriver något dumt om någons hudfärg, kön eller sexuella läggning.
  • Om man fotar någon i duschen kan det vara kränkande fotografering. Då behöver man inte ens lägga ut bilden på nätet för att det ska vara brottsligt. Om man gör det också kan det också vara ett brott. Om man lägger ut en bild på någon som har tyckt att det var okej att man tog bilden men inte vill ha den ute på nätet kan det vara ett brott mot personuppgiftslagen.
  • Om man bombarderar någon med sms när personen har sagt att de inte vill ha någon kontakt kan trakasseriet vara ett ofredande. Det gäller oavsett vad man skriver i sms:en, de behöver inte ens vara otrevliga.

– Du ska aldrig acceptera att någon skriver otrevliga saker till dig, säger polisen Björn Sellström, som ofta stöter på det här i sitt jobb.

Tänk på vad du själv gör på nätet

  • Skriv aldrig något hotfullt, elakt eller kränkande. Den som läser kan bli rädd och ledsen. Det kan också vara ett brott. Även om du skojar är det lätt att andra kan missförstå dig. Tänk på hur du skulle uppfatta din kommentar om någon skrivit så till dig.
  • Ibland är det enklare att skriva något elakt eller kränkande på nätet än att säga det direkt till en person. Skriv inget på nätet som du inte skulle säga till någon i skolan. En stor skillnad mot att säga något högt och att lägga ut det på nätet är att det kan få en oväntad och mycket stor spridning där.
  • Bilder försvinner aldrig från nätet. En bild som du lagt upp kan lätt kopieras och spridas och man vet aldrig hur andra kan använda den. Lägg inte upp bilder du inte kan stå för. Det är svårt att veta innan hur mycket en bild kommer att spridas.
  • Det är inte bara den som lagt ut den brottsliga bilden eller kommentaren som begår ett brott. Det gör också den som sprider den genom att dela eller retweeta den.

Polisens film: Så handskas du med näthat

– Du är ful, ful, ful.
Ida är 16 år och bor i Sundsvall. Hon hånades för sitt utseende i en video som någon lade upp på Youtube.

– Du är född till hora, när ska du fatta?
Vi följer ett verkligt fall där 15-åriga Fanndis blir trakasserad och hotad, både i skolan och på internet. Till slut väljer hon att polisanmäla. Vad säger juridiken? Är det ett brott att hota någon på internet?

Har du varit med om något jobbigt?

Om man är utsatt för något som känns riktigt jobbigt, till exempel att en bild som visar en i en privat situation som man inte vill att andra ska se eller att någon sprider allvarliga rykten, ska man polisanmäla det.
Det är viktigt. Även om förövaren ibland kan få den utsatta att känna sig dum.
Om man vill kan man prata med en vuxen som man litar på, till exempel en förälder eller en skolsyster. Man kan också ringa till BRIS.
Det är bra om man anmäler till polisen ganska snabbt och att man inte raderar mejlet eller chatthistoriken – utan till och med tar en skärmkopia som man kan visa polisen och som de kan använda som bevis. 
Det ska du tänka på när du vill göra en polisanmälan 
Om man inte anmäler kanske förövaren fortsätter göra brott – mot dig eller någon annan.
Det kan vara svårt att själv veta om det som hänt är ett brott. Då kan man kontakta polisen och fråga dem eller anmäla för säkerhets skull.
Om någon skrivit något elakt om en kan man be dem, på ett trevligt sätt, att ta bort det.
Om man är med om ett brott som händer just nu ska man alltid ringa till polisen på telefonnummer 112.

Tjej med surfplatta

Här hittar du mer information

112 vid larm
114 14 övriga ärenden