Handla på internet - skydda dig

Största riskerna med att handla på internet är att någon tar dina kontouppgifter eller att du blir lurad att betala för en vara du aldrig får. Du kan inte vara helt säker på vem du gör affärer med på nätet eftersom ni aldrig möts fysiskt.

Stulna kortuppgifter

Ett av de vanligaste bedrägerierna är köp med stulna kortuppgifter. Bedragarna kommer över kortuppgifter vid så kallade dataintrång där kortuppgifter finns lagrade.

För att handla säkrare på internet kan du använda ett separat kort som är kopplat till ett konto med begränsat med pengar på, helst motsvarande det du ska handla för. Då minskar du den ekonomiska risken om ditt kortnummer skulle bli stulet.

Bankerna erbjuder lite olika säkerhetslösningar för kort, här ett par exempel:

  • Virtuella kort innebär att du, vid tillfället när du ska göra ett köp, får ett tillfälligt kortnummer och säkerhetskoder. När köpet är genomfört annulleras kortet och kortuppgifterna blir därmed obrukbara om de kommer i orätta händer.
  • Låsta kort för internetköp innebär att du själv, via mobilapp eller internetbank, öppnar och stänger ditt kort för internetköp. När kortet är stängt kan inga köp göras med kortuppgifterna vilket gör att eventuella kortuppgifter inte kan användas av bedragarna. 

Handla på internet

När du handlar med personer du aldrig träffat ska du vara vaksam om du vill undvika att bli lurad. Är en vara ovanligt billig för det skick som varan har, den kanske är helt ny, kan det vara frågan om stöldgods som säljs. Många bedragare lurar sina offer med att stressa på affären så att man inte ska hinna tänka efter för mycket.

När du handlar på nätet – tänk på:

  • Betala aldrig i förskott om du handlar av privatpersoner.
  • Låt inte motparten stressar dig att slutföra affären, stoppa hellre köpet.
  • Köp- och säljsajter på nätet erbjuder säkra betallösningar för köp på distans. I dessa betalas pengarna till säljare ut efter att du bekräftat att varan är levererad.
  • Att säljaren lämnar ut sitt person- eller kontonummer skyddar dig inte från att bli lurad.
  • Lämna aldrig ut ditt bankkontonummer. Du vet inte vem som sätter in pengarna och du kan bli återbetalningsskyldig.
  • Postförskott är osäkert. Du har sällan möjlighet att kontrollera paketets innehåll innan du betalar för det. Men öppna gärna paketet redan på uthämtningsstället.
  • Begär originalkvitto, legitimera säljaren och skriv ett köpekontrakt.
  • Om du handlar i en e-butik bör du använda ett shoppingkort eller ett kort som du har möjlighet att öppna och stänga för köp på internet.

Fler tips och råd

Konsumentverket kan ge dig mer information om hur du handlar säkert på internet. Hos Tullverket hittar du information om tullregler som gäller när du handlar på internet.

Mer information

Annan fakta om brottet

112 vid larm
114 14 övriga ärenden

 

Till lättläst text