Kortbedrägeri - skydda dig

För att minska risken för kortbedrägeri bör du vara försiktig med att lämna ifrån dig kort eller kortnummer, både i verkligheten och på internet.

De flesta kortbedrägerier idag är köp som är gjorda enbart med andras kortnummer via internet. En mindre andel är idag köp gjorda med kort och pin-kod.

Köp med kortnummer

Bedrägliga köp med andras kortnummer är det absolut vanligaste bedrägeriet. Kortnumren kan bedragarna köpa via nätet, få via utrustning som satts på uttags- eller betalautomater eller via bedrägliga mail där du uppmanas lämna ifrån dig uppgifterna.

Tips för att göra det svårare att använda dina kortuppgifter:

  • Handla bara på e-butiker med säkra betallösningar (3D-secure)
  • Skaffa ett shoppingkort med begränsat med medel så att skadan inte blir så stor om kortuppgifterna stjäls (ex vid dataintrång).
  • Använd bankens spärrar för internet- och utlandsköp när kortet inte används.

Köp med kort och pin-kod

För att en bedragare ska kunna använda ditt kort så behöver han eller hon även komma över din kod. Ett vanligt sätt är att de kikar över axeln när du slår in din kod och sedan lurar till sig eller stjäl kortet från dig när du inte är uppmärksam.

Tänk på att:

  • Hålla för handen när du slår in din kod.
  • Om du blivit av med ditt kort ska du omedelbart spärra det via banken och göra en polisanmälan. Alla banker har ett särskilt spärrnummer som man kan ringa dygnet runt.

Håll koll på dina konton

Kontrollera vad som sker på dina konton emellanåt. Då har du möjlighet att upptäcka köp eller uttag som du inte har gjort. 

Mer information

Film: Minska risken för bankkortsbedrägeri
Handla på internet
Utsatt för kortbedrägeri
Lagar och fakta om kortbedrägeri

112 vid larm
114 14 övriga ärenden