Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

17 april 11.29, Bedrägeri, Eskilstuna

Barnbarnsmoduset tillbaka vid åldringsbrott.

De personer som begår brott mot äldre anpassar sina metoder för att komma över pengar via uttag på bankomatkort. Polisen har de senaste veckorna sett en ökning i ett specifikt tillvägagångssätt vid den här typen av brott.

Än så länge har sex fall rapporterats i Eskilstuna och Norrköping. En man eller kvinna ringer upp den äldre personen och ställer ofta frågan ”hör du inte vem det är, det är ju ditt barnbarn”, varpå den äldre svarar, ”jaså är det Kalle/Lisa, jag kände inte igen din röst”. Då kan bedragaren svara att han eller hon är förkyld.

Bedragaren berättar sedan att hen har hamnat i en knipa, till exempel att bilen har gått sönder, och glömt bankortet hemma. Bedragaren ber att få låna ”släktingens” bankomatkort med tillhörande kod för att göra ett uttag på en mindre summa att betala verkstaden med. Ofta skickas en annan person hem till den äldre för att låna bankomatkortet och ber också att få koden till kortet. Sedan har personerna gjort ett eller flera uttag på större summor än vad som bestämdes.

Polisen jobbar nu med informationsinhämtning i dessa ärenden. Förhoppningen är att kunna se likheter och på så sätt spåra dessa personer.

Polisen såg samma tillvägagångssätt användas under perioden november 2017 till februari 2018. Då var brotten mest centrerade till Södermanland. I den utredningen har polisen flera misstänkta, och åtal kommer väckas inom kort.  

Polisen uppmanar släktingar och bekanta att prata med äldre personer om detta för att öka kunskapen om dessa tillvägagångssätt, och på så sätt förhindra att fler drabbas. Har du eller någon du känner drabbats, kontakta polisen och gör en polisanmälan.  

Frågor besvaras fram till klockan 16:00 av presstalesperson Åsa Willsund telefon 010-56 65973

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.
Till toppen