Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se
Uppdaterad 03 april 17.27

03 april 14.01, Fjällräddning, Kiruna

En lavin har gått i närheten av Nallostugan.

Klockan 14:04 fattar polisens vakthavande befäl beslut om fjällräddning med stöd av LSO, lag om skydd mot olyckor. Polishelikopter på väg till området.

Uppdatering 14:14
Fjällräddare och lavinhund på väg.

Uppdatering 14:21
Norge skickar ambulanshelikopter och två lavinhundar.

Uppdatering kl 14:38 (Börje Öhman)

Det är fortfarande oklart exakt var lavinen har löst ut och om någon/några personer är skadade. Vi prioriterar i första hand helikopterresurs för att flyga ut lavinhundar. Fjällräddare har larmats och sammantaget förbereds/är en större insats på gång.

Uppdatering kl 15:07 (Börje Öhman)

Fortsatt mycket preliminära uppgifter - oklart skadeläge. Lavinen ska ha utlöst på Sielmatjåkka riktning mot Nallostugan.

Uppdatering kl 15:13 (Börje Öhman)

Enligt preliminära uppgifter är en person drabbad. Personen har dragits med i lavinen men är anträffad. Oklart skadeläge. Samma preliminära uppgifter säger att ingen ytterligare person har dragit med i lavinen.

Bedömningen av insatsledare på plats är att lavinkäglan ska genomsökas av lavinhund då det är mycket folk i rörelse i fjällen. Det måste göras en säkerhetsbedömning på plats innan arbetet inleds. 

Uppdatering kl 17:21

Det finns inga nya uppgifter om den skadade personen. Den skadade personen var en i ett sällskap på ca 10 personer och de övriga är i säkerhet.

Det finns inga uppgifter som tyder på att någon annan har dragits med i lavinen. Vi genomför trots detta ett sök med lavinhundar i den sk lavinkäglan. Två fjällräddare kommer sedan att utföra sprängningar i området för att säkerställa att inga fler laviner löser ut.

 

 

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.
Till toppen