Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se
Uppdaterad 13 augusti 21.46

13 augusti 13.30, Polisinsats/kommendering, Norrköping

Under måndagskvällen tar IFK Norrköping emot Hammarby i Allsvenskan i fotboll. Polisen kommer att arbeta för att det blir en fotbollsfest.

Det övergripande målet för den polisiära insatsen är att alla upplever evenemanget som välkomnande, tryggt, säkert och stämningsfullt. Enligt arrangören är mer än 15 000 biljetter sålda, vilket betyder att arenan ser ut att bli fullsatt.

Matchen kommer att påverka trafiken i anslutning till arenan, och på större gator mellan arenan och resecentrum. Publik som har möjlighet uppmanas att lämna bilen hemma och istället gå, ta cykeln eller åka buss/spårvagn till matchen.

Mycket människor på en begränsad yta innebär att det finns risk för ordningsstörningar. Det är arrangören, IFK Norrköping, som ansvarar för ordningen inne på Östgötaporten och på de platser som ligger i direkt anslutning till arenan. Det kommer att finnas ordningsvakter på plats och polisens uppgift är att tillsammans med arrangören arbeta för ett tryggt och säkert arrangemang.

Att polisen har bedömt matchen som en särskild händelse innebär att polisens arbete leds i en stab, och att mer personal än en vanlig måndagskväll har kallats in för att fotbollsfesten ska kunna genomföras utan allvarliga ordningsstörningar.

Polisen arbetar långsiktigt med att stärka den positiva supporterkulturen och därigenom minska otryggheten, brott och ordningsstörningar vid idrottsevenemang. Fotboll och andra idrottsevenemang ska vara en välkomnande och positiv publikfest för alla. 

Uppdatering 16.00: Under insatsen kommer polisen bland annat att arbeta med en så kallad UAS i vissa delar av centrala Norrköping, en obemannad flygfarkost med kamera (även kallad drönare). Syftet med detta är att förebygga eller förhindra brott i enlighet med kamerabevakningslagen. Material från kamerabevakningen kan komma att användas vid eventuellt utredningsarbete. Utifrån gällande lagstiftning är det ett begränsat antal anställda inom Polismyndigheten som får tillgång till materialet.

Uppdatering 19.10: Polisen bedömer att ordningsläget totalt sett har varit förhållandevis lugnt och under kontroll inför avspark i kvällens fotbollsmatch i Norrköping. Det har använts en mindre mängd pyroteknik, en person har omhändertagits för störande av allmän ordning, och en person för fylleri. Men några större ordningsstörningar har polisen inte behövt hantera. Planen att hålla supportergrupperingarna ifrån varandra under marscherna till arenan har enligt polisens bedömning fungerat bra.

Uppdatering 21.40: Även efter matchen bedömde polisen att ordningsläget på och i anslutning till arenan var under kontroll. Sammanlagt har polisen omhändertagit tre personer för fylleri. Cirka 10-15 bengaler tändes på och utanför arenan i samband med matchen. Polisen kommer att försöka identifiera och lagföra de som har gjort detta. Sammanfattningsvis blev matchen totalt sett en lugn tillställning för polisen.

Kontakt för media: polisens presstalesperson Björn Öberg, 010-56 656 38.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.
Till toppen