Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se
Uppdaterad 31 augusti 23:07

31 augusti 12.49, Polisinsats/kommendering, Norrköping

Under fredagseftermiddagen och kvällen kommer området runt Värmekyrkan i Norrköping delvis vara avspärrat av polis. Uppdaterat 23.00.

Orsaken till avspärrningarna är en tv-sänd debatt mellan Stefan Löfvén (S) och Ulf Kristersson (M). Debatten sker inför publik inne i Värmekyrkan och arrangeras av Sveriges television, tillsammans med företrädare för respektive parti. Evenemanget är en allmän sammankomst och polisen har till uppgift att tillsammans med Säkerhetspolisen ansvara för att det kan genomföras på ett säkert sätt. Dessutom ska polisen se till att värna allmänhetens grundlagsskyddade rättigheter om demonstrations- och yttrandefrihet.

Polisens insats leds med stöd av den regionala stab som sedan länge har arbetat med valrörelsen. I säkerhetsarbetet ingår bland annat avspärrningar som kan påverka trafik och gående mellan Laxholmsbron/Källvindsgatan och Holmentorget, användande av kamerabevakning från luften (mer om det nedan), och att en del poliser är utrustade med förstärkningsvapen. Det finns ingen konkret hotbild mot arrangemanget, men polisen kommer att ha en beredskap och insatskapacitet för alla typer av händelser.

Som en del i polisens insats så kommer en UAS att användas, en obemannad flygfarkost med kamera, även kallad drönare. Syftet är dels att bevaka platsen från luften för att förebygga eller förhindra brott, och dels för att dokumentera eventuell brottslighet. Bilder från kameran kan komma att användas i utredningssyfte. Materialet hanteras av ett begränsat antal anställda inom Polismyndigheten.

Transportstyrelsen har fattat beslut om tillfällig restriktion i luftrummet över Norrköping. Det är alltså förbjudet att flyga drönare eller andra luftfarkoster över centrala Norrköping den 31/8, med undantag för polisen, räddningstjänsten och Försvarsmakten. Den som trotsar förbudet kan göra sig skyldig till brott.

Eventuella frågor från media: Björn Öberg, presstalesperson, 010-56 656 38.

UPPDATERING 23.00: Polisen har inte noterat några brott alls kopplade till kommenderingen vid Värmekyrkan. Inga personer har behövt avvisas eller omhändertas. Klockan 22.07 hävdes flygförbudet.

Tidigare under fredagen inträffade två incidenter i Vilbergen i Norrköping, kopplade till valrörelsen.

På förmiddagen blev en partiföreträdare som delade ut flygblad till allmänheten på Morängatan konfronterad av en upprörd man. Mannen ska ha uttryckt negativa kommentarer som kunde uppfattas som hotfulla, och ha slagit partiföreträdaren på axeln så att han tappade flygbladen. Uttalandet ska inte ha skapat rädsla, och slaget ska inte ha orsakat smärta eller rodnad hos den attackerade mannen. Polisen har upprättat en anmälan om ofredande. Den utåtagerande mannen är ännu inte identifierad.

Vid lunchtid skrek en man okvädingsord riktat mot ett politiskt parti som hade företrädare på plats, och slog med ett paraply på någon form av stängsel. Det hände vid Vilbergen centrum precis efter att statsminister Stefan Löfvén (S) hade talat. Statsministern ska inte ha märkt något av detta. Ingen ska ha kommit till skada fysiskt i händelsen. Polisen har upprättat en anmälan om olaga hot mot grupp. Inte heller i detta ärende är någon misstänkt identifierad.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.
Till toppen