Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se
Uppdaterad 06 augusti 02.34

05 augusti 18.04, Brand, Öckerö

På Björkö är det pågående brand där en eller flera fastigheter är hotade. Räddningstjänsten är på plats.

Polis är på väg ut till platsen.
Omfattningen är ännu oklar.

Polishelikoptern är också på väg till platsen för att vara räddningstjänsten behjälplig.

Uppdatering kl 18:45. Branden kan ha påbörjats av en nödraket som skjutits upp ifrån en båt. Denna uppgift är inte bekräftad. Enligt uppgift kan flera fastigheter vara i risk zonen för branden. Det finns inga uppgifter om personskador.

Även en större helikopter är också på väg till Björkö för att kunna vara behjälplig med eventuell vattenbombning.

Uppdatering kl 19:05. Enligt uppgifter från polishelikoptern brinner det i terrängen men flera hus/fastigheter finns inom brandområdet.

Uppdatering kl 20:00. Släckningsarbetet pågår för fullt. Det är enligt uppgift 10-12 fastigheter som just nu är i riskzonen. Läget där kan snabbt komma att förändras. Evakuering pågår av polis.
Vattenbombning pågår också på Björkö.

Uppdatering kl 20:15. Enligt uppgift från räddningstjänsten ska branden nu vara under kontroll. Eftersläckningsarbetet pågår. 

Uppdatering kl 20:50. Enligt uppgift till poliserna på plats ska det inte vara några personskador inrapporterade . Dock kan flera personer vara påverkade av röken, som inte är kända ännu.

Uppdatering kl 21:30. Släckningsarbetet pågår för fullt. Flera hus är skadade av branden oklart ännu vilken omfattning.

Uppdatering kl 21:45 En anmälan om allmänfarlig vårdslöshet samt brott mot explosiva varor är upprättad. Det finns ingen misstänkt gärningsperson. Eftersök pågår.

Uppdatering kl 22:10. Räddningstjänsten meddelar att flera personer kan gå hem till sina fastigheter inom delar av Björkö.
Uppdatering sker fortlöpande om lägesbilden  

Uppdatering kl 22:20. Enligt räddningsledaren kan vissa boenden återvända till sina fastigheter men färjetrafik till Björkö är fortfarande avstängd för allmänheten. Det går att åka ifrån Björkö för de som så önskar.

Uppdatering kl 22:55. Släckningsarbetet pågår. Polishelikoptern har varit räddningstjänsten behjälplig med översiktbilder och mycket tack vare deras bilder kunde man snabbt få en bra överbild och koncentra räddningsarbetet till rätt plats. Ytterligare 3 helikoptar har hjälpt till med vattenbombning av aktuella områden efter direktiv av räddningsledaren Det är ännu oklart hur många fastigheter som är skadade av branden. Antalet människor som är evakuerade och som fått återgå är ännu svårt att uppge eftersom flera evakuerade själva. Öckerö kommun har ansvaret för de evakuerade.

Uppdatering kl 23:55. Det är fortfarande inte tillåtet för allmänheten att komma över med färjan från Lilla Varholmen till Björkö.  Just nu pågår en inventering av det drabbade området och först därefter kan detta beslutet omvärderas.

Uppdatering 180806 kl 00:15
Skaderegleringskontrollen pågår på Björkö och även eftersläckningsarbete.

Uppdatering 180806 kl 01:00. Enligt beslut av Räddningstjänsten är nu färjetrafiken åter öppen igen för normal trafik. Dock är vissa gator på Björkö fortfarande avstängda för biltrafik. Polis ansvísar på plats.

Uppdatering kl 02:15. Björkö lägesbild.
På Ekvägen är det ett garage som har brunnit ned till grunden. På Nyponvägen är det ett hus som är skadad av elden och i övrigt rökskadat och detsamma gäller ett hus på Mossvägen. Utöver detta kan det vara flera andra fastigheter i det aktuella området som är rökskadade eller rent av mycket rökskadade.
Under måndagen kommer säkerligen omfattningen av brandens skador att justeras och då kommer också texten att uppdateras.

 

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.
Till toppen