Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

03 december 13.55, Djur, Västernorrland län

Kramfors samt Sollefteå, renar på vinterbete*.

Raedtievaerie sameby har nu transporterat sina renar till vinterbete på ett område som inte nyttjats på väldigt lång tid. det aktuella området är beläget söder om Ångermanälven från Sollefteå och mot Kramfors. Närmaste större väg är länsväg 776. Renarna kommer dock senare i vinter eventuellt att flyttas närmare riksväg 90.

Enligt 93 § och 94 § i rennäringslagen (1971:437) så är det inte tillåtet att på något sätt störa eller sprida renarna. Detta innefattar exempelvis att hundar måste hållas kopplade inom ett betesområde, att det inte är tillåtet att stänga av eller vidta åtgärder på eller invid väg så att dess framkomlighet väsentligt försämras (till exempel genom att stänga av längs efter en bilväg med band eller snören av någon form) samt att det inte är tillåtet att skrämma eller på annat sätt ofreda renarna (till exempel genom att köra skoter, fyrhjuling eller hundspann genom eller i närheten av hjorden).

* Nu börjar tiden då samebyarna flyttar sina renar till vinterbetesområdena närmare kusten. Många renar i närheten av länets vägar innebär en ökad olycksrisk för trafikanterna. Därför kommer polisen i samverkan med samebyarna att försöka informera om när och var större grupper av renar flyttas till vinterbetet.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.
Till toppen