Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

07 december 11.20, Djur, Umeå

Länsväg 650 mellan Botsmark och Bullmark, renar på vinterbete*.

lillen.jpg

Gran samebys renar har nu anlänt till sitt vinterbete och de befinner sig i närheten av länsväg 650 i höjd med Brattforskorsningen mellan Botsmark och Bullmark. Trafikanter i området uppmanas vara observanta och köra försiktigt.

– Snälla kör försiktigt för där hänger jag med mina kompisar, hälsar Lillen (bilden).
 
Enligt 93 § och 94 § i rennäringslagen (1971:437) så är det inte tillåtet att på något sätt störa eller sprida renarna. Detta innefattar exempelvis att hundar måste hållas kopplade inom ett betesområde, att det inte är tillåtet att stänga av eller vidta åtgärder på eller invid väg så att dess framkomlighet väsentligt försämras (till exempel genom att stänga av längs efter en bilväg med band eller snören av någon form) samt att det inte är tillåtet att skrämma eller på annat sätt ofreda renarna (till exempel genom att köra skoter, fyrhjuling eller hundspann genom eller i närheten av hjorden).

* Nu börjar tiden då samebyarna flyttar sina renar till vinterbetesområdena närmare kusten. Många renar i närheten av länets vägar innebär en ökad olycksrisk för trafikanterna. Därför kommer polisen i samverkan med samebyarna i Västerbottens län försöka att informera om när och var större grupper av renar flyttas till vinterbetet.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.
Till toppen