Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se
Uppdaterad 01 augusti 14.29

31 juli 13.22, Stöld, Strängnäs

Stöld från Domkyrkan i Strängnäs. Polisen söker efter vittnen.

Begravningsregalier.png

11.44 Polisen fick larm om att det hade skett en stöld i Domkyrkan i Strängnäs. Flera personer ska sedan ha lämnat platsen i en båt som låg precis nedanför kyrkan. Flera polispatruller deltar i arbetet, inklusive polishelikopter, med att söka efter gärningspersonerna.

Polisen har spärrat av kyrkan och en yta runt fastigheten för teknisk undersökning, och har pratat med vittnen på platsen. Vad som har stulits, eller värdet på det, kan i nuläget inte kommenteras.

Polisen vill få in iakttagelser om händelsen. Den som har sett båten eller har annan information att lämna bör ringa polisen på 114 14. Låt polisen avgöra vad som är intressant information.

Det ska vara en mindre, öppen, motorbåt. Färgen är något oklar enligt de vittnesuppgifter som hittills har kommit in.

18.50 det är nu klarlagt vad som saknas efter stölden.Det är delar av Karl IX:s och Kristina den äldres begravningsregalier från 1611. 

Det är de båda kronorna längs upp till vänster och längst upp till höger samt riksäpplet i mitten på bilden.

Bilden får publiceras med angivande av källan.

2018-08-01, 06.10 polisens arbete har fortsatt under natten men det har inte resulterat i några avgörande framgångar i form av misstänkta personer eller frihetsberövanden. Polisen är fortsatt angelägen om att få in ytterligare tips från allmänheten. Den som har information att lämna ombeds ringa 114 14 alternativt använda tipsformuläret i länken.

12.00 polisen har under förmiddagen skickat ut en internationell efterlysning av de stulna föremålen. Efterlysningen innehåller information om föremålen, deras värde samt vilka åtgärder som bör vidtas om polisen i andra länder kommer i kontakt med föremålen eller får information om dem.

Allmänheten har hittills visat stort engagemang när det gäller tips till polisen. Det som nu är särskilt intressant är tips angående övergivna/lämnade båtar eller vattenskotrar. Tipsa polisen på 114 14 eller i brådskande fall 112.

Presstalesperson som är kopplad till utredningen är Stefan Dangardt. Han finns tillgänglig under dagtid på 010-56 721 61

13:30 Förundersökningsledaren har kl. 13:00 hävt avspärrningarna runt domkyrkan i Strängnäs. De eventuella fynd som kriminalteknikerna gjort ska nu analyseras innan några slutsatser kan dras av dessa.

Tjuvarna misstänks ha lämnat kyrkan på varsin svart damcykel. Cyklarna anträffades i anslutning till platsen där flykten fortsatte till sjöss. Det är två svarta damcyklar, en Regent och en Sjösala. Båda hade cykelkorg, och Sjösalacykeln också en barnsadel. Det har inte gått att härleda cyklarnas ägare, och det kan tänkas att de stulits.

Polisen tar tacksamt emot iakttagelser av två personer på två svarta damcyklar i anslutning till domkyrkan eller dess närhet det senaste dygnet.

Det kan också vara så att cyklarnas ägare ännu inte upptäckt att deras cykel stulits, varför vi gärna ser att de som äger cyklar av ovanstående modell kontrollerar att de står där de lämnade dem.

 

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.
Till toppen