Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se
Uppdaterad 12 juni 16.06

10 juni 23.28, Mord/dråp, försök, Luleå

Strax före kl. 21.00 på söndagskvällen inkom larm till polisen om att en man har blivit skjuten på Hertsön i Luleå.

Uppdatering 180612 kl. 15.45:

Polisens arbete med utredningen av misstänkt mordförsök på Hertsön i Luleå fortsätter med full styrka. Under dagen har man bland annat genomfört förhör och husrannsakningar.

Med anledning av uppgifter som framkommit i utredningen beslutades att begära hjälp från polisens bombgrupp vid husrannsakningar i Luleå.

- Vi nyttjar flera olika kompetenser i ärendet, och bombgruppen är en av dem, säger Karin Markaberg, chef Utredningssektionen i Norrbotten.

Polisen vill förtydliga att det inte föreligger någon fara för boende i fastigheten eller för allmänheten i övrigt med anledning av detta.

Inga detaljer kring vad som framkommit i husrannsakan kommer att kunna lämnas i nuläget.

Målsäganden är kvar på sjukhus, men skadeläget är oförändrat stabilt.

Under onsdag förmiddag kommer åklagaren att begära samtliga tre misstänkta häktade. En kommer begäras häktad för medhjälp till försök till mord, övriga två begärs häktade misstänkta för försök till mord samt grovt vapenbrott. Ytterligare brottsrubriceringar kan komma att bli aktuella.

Trygghetsskapande arbete på Hertsön
Poliser har funnits på plats på Hertsön även idag för att svara på frågor och ge möjlighet att lämna iakttagelser. Polisen vill skicka ett tack till alla som lämnat tips och till alla som rör sig ute i området, mycket folk ute skapar en tryggare miljö. Tillsammans bidrar vi alla till ett tryggt samhälle.

Kl. 15:42 - Sammanfattning från pressträff:

Brottsrubriceringen är fortsatt mordförsök. Det kan komma att bli aktuellt med andra rubriceringar.

För närvarande är tre personer frihetsberövade. Av dessa tre är två födda 1991 och en född 1999. Två personer är kända av polisen sedan tidigare och en person är inte det.

Målsäganden, född 1990, fördes tills sjukhus och enligt uppgifter från sjukvården är läget stabilt.

Den väska som anträffades i samband med ett av gripandena är omhändertagen. Inget ytterligare kan sägas just nu kring denna.

Ett intensivt utredningsarbete pågår och det råder förundersökningssekretess. Jouråklagare Henrik Wallin leder förundersökningen. Polisen har en särskild utredningsorganisation igång som leds av grova brott-gruppen i Norrbotten.

Polisen har förståelse för att en händelse som detta skapar oro. Det föreligger dock ingen fara för allmänheten enligt polisens bedömning. Det finns poliser på plats på Hertsön under dagen i ett trygghetsskapande och informationsinhämtande syfte. Dem kan man gärna prata med om man har funderingar och frågor, samt lämna tips och iakttagelser.

Tips och iakttagelser hänvisas i övrigt till 114 14.

Om läget förändras kommer polisen att gå ut med ny information.

 

Uppdatering 11.50:

Polisen kommer finnas på plats vid Hertsö centrum under dagen idag för att vara tillgängliga för samtal, frågor och mottagande av tips och iakttagelser.

Pressträff
Polisen bjuder in media till en pressträff med anledning av händelsen.
Plats: Polishuset i Luleå. Kom till foajén vid Skeppsbrogatan 39 så hämtas ni där.
Tid: 11 juni kl. 15.00.

Medverkande under pressträffen kommer vara Ulf Sköld, lokalpolisområdeschef Luleå-Boden och Karin Markaberg, chef för Utredningssektionen i Norrbotten.

För frågor rörande pressträffen, kontakta Kristina Lantto, kommunikatör, 010-568 35 30.

Uppdatering 180611 kl. 09.35:

Polisen har nu hävt de avspärrningar som funnits vid Hertsö centrum. Arbetet fortgår med olika utredningsåtgärder som analys av teknisk undersökning, förhör m.m. Just nu finns ingen ny information att lämna i ärendet.  

Uppdatering kl. 03.45:

Efter gårdagskvällens och nattens insatser med anledning av mordförsöket på Hertsön i Luleå sitter nu totalt 3 män anhållna. Polisen fortsätter med att utreda brottet och säkra bevisning, vi kommer att vara återhållsamma med att lämna ytterligare uppgifter i nuläget för att skydda förundersökningen. Ytterligare pressmeddelande kommer att läggas ut under förmiddagen om det är möjligt utifrån utredningsläget.

Uppdatering 01.00:

Utredningen gällande misstänkt försök till mord alternativt försökt till dråp fortsätter. Under natten kommer en teknisk undersökning att genomföras på plats. Förhör kommer också att hållas, bland annat med den gripne mannen. Efter förhör fattar åklagare beslut om eventuellt anhållande.

--

Mannen har förts till sjukhus för vård. Skadeläget är i nuläget okänt.

Brottsrubriceringen är i nuläget försök till mord alternativt försök till dråp. En man har gripits, misstänkt för delaktighet i brottet. De inblandade är kända av polisen sedan tidigare.

Ett område kring Hertsö centrum är avspärrat. Polisens tekniker är på väg ut till platsen för att göra en brottsplatsundersökning. Hundpatruller finns på plats för att söka av området.

Iakttagelser som kan vara av intresse i utredningen hänvisas till telefon 114 14.

Kontaktperson för media: Kristina Lantto, 010-568 35 30.

 

 

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.
Till toppen