Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se
Uppdaterad 05 juni 16.29

04 juni 15.22, Brand, Sala

Kraftig skogsbrand i Rörbo i Sala.

Klockan 15.21 larmades polis och räddningstjänst till Rörbo i Sala med anledning av en kraftig skogsbrand. Polisen och räddningstjänsten arbetar fortfarande med branden som inte är under kontroll. Branden sprider sig i sydöstlig riktning mot Vånkarbo och Månsbo och i nuläget jobbar polisen och räddningstjänsten med att bekämpa branden, evakuera människor och skapa sig en bild av brandens omfattning.
Länsväg 685 som går från Ramnäs upp mot Rörbo kommer spärras av med anledning av branden. Polisen uppmanar människor att inte ge sig ut i brandområdet och tänka på sin egen säkerhet, även om platserna inte är avspärrade eller evakuerade.

Polisen har inlett en särskild händelse med anledning av den kraftiga skogsbranden.

Uppdaterad 17.56: Polisen har evakuerat människor som har befunnit sig i Rörbo och håller i nuläget på att evakuera Vånkarbo och Månsbo.

Uppdaterad 18.07: Länsväg 685 är avspärrad från Klämstorp i riktning mot Rörbo.

Uppdaterad 18.39: Polisen har för stunden evakuerat de platser som behövs. Framkomligheten i området är begränsad då flera mindre vägar har spärrats av. Det finns inga uppgifter om att branden är under kontroll även om släckningsarbetet har gett god effekt på vissa områden. Polisen uppmanar fortfarande människor att inte ge sig ut i brandområdet och tänka på sin egen säkerhet, även om platserna inte är avspärrade eller evakuerade.

Uppdaterad 19.18: Polisen har evakuerat Rörbo och Vånkarbo och spärrat av mindre vägar i närområdet, i nuläget planerar polisen inte att evakuera några fler områden men det kan komma att ändras. Månsbo är inte evakuerat. Branden är inte under kontroll och brandområdet är cirka 2 x 2,5 km stort. Försvarsmakten bistår med en helikopter i räddningsarbetet. Polisen håller på att upprätta en uppsamlingsplats för de evakuerade, mer information kommer.

Uppdatering kl 22:07

I skolan i Västerfärnebo har det upprättats en samlingsplats för evakuerade. På platsen finns polis, Sala kommun och FRG (kommunens frivilliga resursgrupp). Där kan evakuerade vid behov få tak över huvudet och annan hjälp.

Uppdatering kl 23:20

Polisens avspärrningar är för närvarande:

Västlig gräns strax väster om Klämstorpet på länsväg 685
Östlig gräns där länsväg 681 och 686 möts vid Älvkullen
Nordlig gräns utanför Skillberg på länsväg 681

Dessutom finns det avspärrningar vid de småvägar som ansluter till länsväg 685 söderifrån.

Allmänheten uppmanas att följa polisens anvisningar och att inte försöka ta sig in i brandområdet.

Uppdatering 5/6 kl 00:26

Under måndagen har omkring 25 boende evakuerats från de båda berörda byarna.

Uppdatering 5/6 kl 10:59

Polis hör de privatpersoner som var de första att rapportera in branden för att försöka komma närmare en brandorsak.
I nuläget har polisen inte haft anledning att förändra de avspärrningar som upprättades under måndagen, utan dessa gäller fortfarande. Men polisen arbetar med planer för att även kunna evakuera andra platser om branden skulle sprida sig.

Uppdatering 5/6 kl 16:27

Det har upprättats en flygförbudzon med brandens mitt som centrum och en radie på 7,4 kilometer. Detta gäller fram till den 10/6 kl 22.
En av polisens södra spärrar har ersatts av ett fast hinder då bedömningen är att ingen trafik har anledning att passera där under räddningsarbetet.

 

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.
Till toppen