Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se
Uppdaterad 11 juni 10.07

05 juni 18.19, Brand, Sala

5 juni, Brand, Sala

Här berättas i kronologisk ordning om händelseförloppet kring bränderna i Salaområdet vecka 23.
För att öka kontaktmöjligheterna med polisen har en särskild tipstelefon öppnats som enbart hanterar samtal om bränderna. Telefonen är igång dygnet runt och numret dit är 010-567 67 55.

5 juni

Klockan 15.04 larmades polis och räddningstjänst till Broddbo i Sala med anledning av ytterligare en kraftig skogsbrand. Polis och räddningstjänst arbetar i området med branden som inte är under kontroll. Arbete pågår med att bekämpa branden och evakuera fastigheter i området.

Länsväg 800, som går från Sala till Broddbo är avstängd med anledning av branden. Polisen uppmanar människor att inte ge sig ut i brandområdet även om platserna inte är avspärrade eller evakuerade.

Uppdatering 5 juni kl. 20.00

Ett tiotal fastigheter har evakuerats i Ulvsbo och förnärvarande pågår evakuering på flera platser i brandens riktning. Bland annat Nilsbo och Nötbo.

Omständigheterna i samband med branden i Broddbo har lett  till att polisen har inlett förundersökning gällande grov mordbrand då det finns anledning att anta att branden kan vara anlagd.
Förundersökningen är just påbörjad och förnärvarande pågår initiala utredningsåtgärder.

Polisen är mycket angelägen att få in tips från allmänheten som kan ha gjort iakttagelser av personer och fordon i det aktuella området. Tips och iakttagelser mottages på telefon 114 14. Polisen uppmanar allmänheten i området att vara uppmärksamma och följa händelseutvecklingen.

Uppdatering 6 juni, kl. 11.11

En kvinna i 40-årsåldern greps på morgonen den 6 juni efter att hon varit anhållen i sin frånvaro misstänkt för att ha anlagt branden i Broddbo.
Kvinnan är anhållen klockan 10:28 den 6 juni av Åklagarkammaren i Västerås.

Några ytterligare kommentarer kommer inte att lämnas av åklagare i ärendet.

Polisen söker fortfarande efter personer som har gjort iakttagelser vid brandplatserna i Broddbo där man kan ha gjort iakttagelser av fordon och personer som uppträder på ett annorlunda sätt efter skogsbilvägar m.m.

Har man tips ringer man till polisen på 114 14 och meddelar vad man har sett. Man kan även maila till polisen på adressen

Uppdatering 7 juni, kl. 11.00

Enligt lägesbild natten mot den 7 juni är området kring branden i Rörbo relativt säkert och vägarna som tidigare varit stängda öppnas.

Länsväg 685 och 681 är åter framkomliga. Två mindre skogsvägar är fortfarande avstängda det gäller väg mot Genvägsberg och Källmossen.

Vägarna kring Broddbo och norrut är fortfarande avstängda.

Det gäller:

  • Från korsningen länsväg 830, 800 och 769 och norrut
  • Dalhemsvägen och norrut
  • Stråjosefsdal och norrut
  • Fågelsbo och västerut
  • Från korsningen Madrassvägen-Roslingsvägen och österut
  • Från Olofs Jons är stängd mot Ulvsbo

 

Uppdatering 7 juni, kl. 14.17

Polisens arbete vid skogsbränderna vid Rörbo, Helgonmossen/Björnmossen och Broddbo i Sala kommun pågår sedan den 4 juni. Polisens arbete leds som en särskild händelse.

Polisens huvudsakliga uppgifter är att biträda räddningstjänsten för att underlätta och bistå deras arbete. Det innebär bland annat att hjälpa till med att spärra av vägar och platser som inte anses säkra, att dirigera trafik och att evakuera boende enligt räddningstjänstens beslut.

Personal från hela regionen arbetar med insatsen och region Mitt har fått förstärkning av ett trettiotal poliser från övriga polisregioner.

Det beslut om evakuering som räddningstjänsten fattat gällande fastigheter i Broddbo kvarstår på grund av befarad vindkantring.

Det finns möjlighet för evakuerade att hämta nödvändigheter som medicin och liknande. Detta får endast ske tillsammans med ledsagare. Kontakt tas med personal på den vägspärr som är närmast egen fastighet.

Polisen har en kontaktperson för evakuerade som nås via polisens växel på telefon 11414.

Uppdatering 7 juni kl 19:21

Under dagen har personer samlats vid en av polisens spärrar i Broddbo då de nåtts av uppgifter om att spärren skulle vara hävd. Spärren är inte hävd och beslutet av evakuering kvarstår enligt ovan.

På torsdagen uppstod och bekämpades två andra bränder i Västmanland som polisen misstänker kan vara anlagda det rör sig dels om en brand Sala vid Nässelbo/Möklinta och dels om en brand i Surahammar vid Ramnäs. 

Uppdatering 7 juni kl 23:27

Boende i Östra och Västra Fallet, Nilsbo och Nötbo har nu möjlighet att återvända till sina hem. Detta eftersom branden i Broddbo är tillräckligt nedkämpad.
Övriga avspärrningar och evakueringar gäller fortfarande.

Uppdatering 8 juni kl. 11

Larm om brand Ömossen, norr om Möklinta. Vid klockan 11 inkom larm om brand vid Ömossen, norr om Möklinta. Branden upptäcktes av brandflyget som gjorde en överflygning.

Branden var en kontrollerad bränning i maj månad som på nytt tagit eld och misstankarna om brott angående branden i Ömossen är nu nedlagda.
Men gällande de andra bränderna i området är polisen mycket angelägen om att få in tips från allmänheten. Befinner du dig i området var vaksam på personer och fordon. Tipsa polisen om du upptäcker något misstänksamt.

Tipsa genom polisens kontaktformulär:

Tipsa polisen på telefon 11414, använd snabbval

Vid misstanke om förberedelse till brott eller pågående brott larma polisen på nödnumret 112.


Uppdatering 8 juni kl 17:18

Polisen har öppnat en särskild tipstelefon för bränderna i Västmanland för att kunna tillvarata tips och iakttagelser från allmänheten så bra som möjligt. Den som har något att berätta ombeds ringa 010-567 67 55

Uppdatering 8 juni kl 22:08
Under kvällen tog hyggesbränningen i Ömossen/Möklinta ny fart. Det finns ingen misstanke om brott.
Tidigare idag begärde åklagaren att tingsrätten häktar den anhållna kvinnan som misstänks för att ha anlagt branden i Broddbo. Någon tidpunkt för häktningsförhandlingen är ännu inte satt.

Uppdatering 9 juni kl 11:53
Den anhållna kvinnan som misstänks för mordbrand har häktats av tingsrätten i Västerås. Hon häktas som skäligen misstänkt för mordbrand. Det finns risk för återfall i brott och att hon skulle försvåra utredningen om hon inte togs i förvar.
– Både polis och åklagare arbetar för fullt med utredningen. Om en vecka, den 16 juni, är det en ny häktningsförhandling. På grund av förundersökningssekretess kan jag inte uttala mig närmare om utredningen, säger kammaråklagare Frieda Gummesson.

Uppdatering 9 juni kl 13:21
Räddningstjänsten har avslutat räddningsinsatsen efter branden i Broddbo och marken är återlämnad till markägarna som också övertar eftersläckningsansvaret. Polisen kommer inom kort att häva de sista vägspärrarna i området, men full framkomlighet kommer inte att råda i området då Sala kommun upprättar nya avspärrningar på tre ställen. Det rör sig om en väg mot Överbo och två vägar mot Helgonmossen. För närmare information om kommunens spärrar hänvisas till Sala kommun.
Även flygförbudet över Broddbo kommer att hävas inom kort.

Uppdatering 10 juni kl 16:25

Brandflyg upptäcker kl 15:23 en brand i terrängen ca 4 km norr om Norberg. Platsen benämns Rännmossen och det brinner på en höjd ett kort stycke öster om riksväg 69. Brandförloppet är snabbt med meterhöga lågor, men räddningstjänsten har påbörjat släckningsarbetet. Polis har flera patruller på platsen som arbetar med att bistå räddningstjänsten. I nuläget innebär det bland annat att undersöka om några fastigheter i närheten är hotade och om det rör sig personer i terrängen som kan behöva informeras.

En gård i närheten har evakuerats självmant av de boende.

Det har rört sig ett åskväder över området under eftermiddagen, men brandorsaken är fortfarande oklar.
*) Branden är i Norbergs kommun. Händelsen får en egen notis sorterad under rätt kommun. Eventuella uppdateringar om händelsen kommer att skrivas där.

Media hänvisas till Johan Thalberg, polisens presstalesperson i Västmanland

 

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.
Till toppen