Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se
Uppdaterad 01 maj 18.05

01 maj 10.42, Polisinsats/kommendering, Skåne län

Särskild händelse med anledning av 1 Maj.

Under dagen kommer det att genomföras antal allmäna sammankomster i region syd. Polisen har med anledning av detta inlett en särskild händelse vilket innebär att specifik personal hanterar händelsen vid sidan av den ordinära verksamheten. Samtliga allmänna sammankomster kommer att ske mellan kl 10-17.

Polisens primära uppgift är att säkerställa att samtliga sammankomster kan genomförs på ett säkert sätt. Polisen har beredskap för eventuella oroligheter i samtliga delar av regionen men väntar sig en lugn dag i sin helhet.

Frågor gällande den särskilda händelsen i samband med 1 Maj hänvisas till presstalesperson Kim Hild på telefon 070-980 27 69.

Uppdatering kl. 16.00: Frågor gällande den särskilda händelsen i samband med 1 maj hänvisas till presstalesperson Rickard Lundqvist på telefon 070-980 27 69.

Uppdatering kl. 17.35: Samtliga tillståndsgivna allmänna sammankomster/demonstrationer i region Syd, där Polisen haft bevakning, är nu avslutade. Polisen i region Syd betraktar som helhet den särskilda händelsen som lugn.

Summering

Malmö

* I samband med Vänsterpartiets demonstrationståg blev en man född 1956 gripen misstänkt för misshandel. Offrets skador ska inte vara av allvarlig art.
* I samband med demonstrationståg som startade kl. 15.00, förekom omfattande användning av förbjuden pyroteknik - så kallad bengalbränning. Polisen har fotodokumenterat skeendet och arbetar med identifiering av gärningspersoner. Polisen upprättar anmälan om brott mot ordningslag.
* I samband med samma demonstrationståg, tog sig åtta personer sig upp på ett byggnadstak på Spångatan och använde sig av förbjuden pyroteknik – så kallad bengalbränning. Mindre brand uppstod i byggnadsställningar och Polisen ingrep mot personerna. Åtta personer blev omhändertagna med stöd av 13 § Polislag och Polisen upprättar anmälan om brott mot ordningslag.
* Flera fall av skadegörelse genom klotter har skett på olika platser runt Folkets park. Budskapet i klottret hade olika politiska budskap.


Helsingborg

* Genom observant polisarbete kunde ett antal personer stoppas från att genomföra en förmodad störning av en tillståndsgiven allmän sammankomst/demonstration. Tre personer omhändertogs och fyra personer avlägsnades med stöd av 13 § Polislag. I samband med ingripandet anträffades pepparspray, kniv och en handske med inbyggt knogjärn. Polisen upprättar anmälan om brott mot vapenlag och eventuellt kan ytterligare brottsmisstankar tillkomma.

Lund

* I samband med tillståndsgiven allmän sammankomst/demonstration förekom flera fall av användning av förbjuden pyroteknik – så kallad bengalbränning. Polisen har fotodokumenterat skeendet och arbetar med identifiering av gärningspersoner. Polisen upprättar anmälan om brott mot ordningslag.

Uppdatering kl. 18.00: Den särskilda händelsen avslutades kl. 17.30.

 

 

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.
Till toppen