Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se
Uppdaterad 01 maj 17.54

01 maj 11.35, Övrigt, Boden

Här kommer polisen att uppdatera informationen om arbetet under 1 maj i Boden. Läget uppdateras med senaste nytt överst på sidan.

17:50:

Sammanfattning 1 maj Boden: 

Dagens demonstrationer och allmänna sammankomster har kunnat genomföras utan större ordningsstörningar.

Under dagen har tre personer gripits, en misstänkt för våld mot tjänsteman, och två för brott mot maskeringsförbudslagen. Alla gripna är nu släppta.

Två anmälningar om brott mot ordningslagen gällande icke tillståndsgivna demonstrationer.

En anmälan har upprättats gällande hets mot folkgrupp.

Totalt 7 personer avlägsnades eller omhändertogs för ordningsstörningar enligt polislagens 13§.

Det kan eventuellt komma att upprättas fler anmälningar i efterhand.

- Insatsen har från vår sida kunnat genomföras enligt plan. Det har varit mycket folk i rörelse under dagen, men poliserna på plats har hanterat situationen på ett mycket bra sätt och sett till att alla har fått genomföra sina allmänna sammankomster, säger Per Karlsson, kommenderingschef.

- Vi vill tacka våra samverkanspartners för ett gott genomförande, avslutar Per Karlsson.
 

Mediekontakter

Polisens två presstalespersoner har nu avslutat sin dag och kommer inte att kunna svara på frågor hädanefter. Eventuella frågor från media från och med i morgon onsdag hänvisas till Kristina Lantto, kommunikatör, 010-568 35 30.

 

14:40

Kl. 12:35 greps en man född 1990 i nuläget misstänkt för våld mot tjänsteman i samband med ordningstörningar mot NMR:s demonstrationståg.

13:15

NMR:s tåg är framme vid sin demonstrationsplats. Vissa ordningsstörningar i samband med demonstrationståget har förekommit.

Avspärrningarna av Medborgarplatsen kommer att hävas.

Manifestationen mot antisemitism och antisionism är avslutad och allt gick lugnt tillväga. Övriga allmänna sammankomster fortsätter.

12:55

Vänsterpartiets demonstrationståg gick utan störningar.

NMR:s tåg pågår, fick pausa då det uppkom mindre konfrontationer mellan motdemonstranter och demonstrationståget. Efter en stund kunde tåget fortsätta.

 

11:30

De tillståndsgivna allmänna sammankomsterna samlas vid sina platser. Just nu är läget lugnt på alla platser, inga större ordningsstörningar har inrapporterats.

 

Kl 10:40

Läget är lugnt i Boden just nu.

Polisen har arbetat med att sätta upp de avspärrningar som är aktuella. Avspärrningarna har beslutats i enlighet med § 24 i polislagen. Det innebär inte att området är avspärrat för allmänheten under hela den tiden. Det innebär att polisen kan förhindra tillträde om det skulle uppstå ett behov.

Polisen vill påminna om att det under vissa tider idag den 1:a maj kommer vara begränsad tillgänglighet kring de centrala delarna av. Det är då viktigt att man följer de anvisningar och direktiv som ges av de poliser som finns på plats.

 

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.
Till toppen