Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

23 mars 13.23, Fjällräddning, Åre

Angående fjällräddningsinsats i Vålådalen, Åre den 18 mars.

Åklagare vid särskilda åklagarkammaren i Malmö har beslutat att inte inleda någon förundersökning med anledning av händelsen i Vålådalen.

Det är den 18 mars klockan 16:18 som ett samtal inkommer om att åtta personer lämnat Lunndörrsstugan vid tiotiden och inte kommit fram till Vålåstugorna. Det är besvärligt väder i området med starka vindar och begränsad sikt. Då det saknas information om både vilka de saknade personerna är och kontaktuppgifter till dessa söker personal vid regionledningscentralen få kontakt med någon vid Lunndörrsstugan. Eventuellt ska ytterligare två personer som tillhör sällskapet finnas kvar vid dessa stugor. Man har även förnyad kontakt med Vålåstugorna under tiden.

Vid 17:47 får personal vid regionledningscentralen kontakt med de två personer som tillhör samma sällskap men finns kvar vid Lunndörrsstugan. Informationen som då lämnas säger att ledaren har god fjällvana och är noggrann samt att samtliga deltagare har utrustning för en fjällvistelse. I detta skede och med den information som finns tillgänglig gör vakthavande befäl bedömningen att det ej finns skäl att inleda fjällräddning.

Vid 20-tiden inkommer ny information som bland annat säger att det rör sig om äldre personer utan fjällvana och kunskap för en fjällvistelse. Mot bakgrund av den nya information som inkommit beslutar vakthavande befäl klockan 20:26 inleda en fjällräddningsinsats. Klockan 23:50 påträffas personerna vid ett vindskydd cirka 500 meter öster om Vålåstugorna. De får då hjälp av fjällräddarna att ta sig till Vålåstugorna.

- Även om man konstaterat att ingen vid polismyndigheten begått något formellt fel finns det anledning för oss att lära av händelsen. Den visar på vikten av korrekt information och hur viktigt det är för oss att vid alla händelser kritiskt värdera den information vi har tillgång till, säger Benny Rinnström, chef vid regionledningscentralen.

Eventuella frågor besvaras av Benny Rinnström, chef regionledningscentralen. Benny nås på telefon 010-568 33 61.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.
Till toppen