Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se
Uppdaterad 23 mars 17.05

23 mars 13.50, Fjällräddning, Dorotea

Mindre lavin Borgafjäll, Gitsfjället, skoterförare som utlöst lavin och skadats

Polisens vakthavande befäl har kl  13:53 beslutat om räddningstjänst/fjällräddning med stöd av lag om skydd mot olyckor (LSO).

Enligt preliminära uppgifter så är skoterföraren skadad i ett ben och behöver vård. Ambulanshelikopter från Lycksele är på väg till platsen för att undsätta mannen.

Enligt samma preliminära uppgifter är ingen ytterligare skadad eller drabbad. De övriga skoteråkarna i sällskapet är säkra. Det finns heller ingen uppgift om att det har befunnit sig några skidåkare i närheten.

Polisens helikopter är beordrad till området för att i första hand från luften undersöka om det finns några skidspår in i området. Helikoptern har även hämtat två hundförare med lavinhundar. Fjällräddare är larmade för att finnas i beredskap om behov skulle uppstå.

Uppdatering kl 15:25

Insatsen försvåras då den skadade mannen tillsammans med en ytterligare person ligger högt i branten strax under brottkanten till lavinen. De två männen kan inte/vågar inte förflytta sig. Det är mycket brant och inte möjligt att landa med helikopter i närheten.

Bedömningen på plats är också att enda säkra sättet att undsätta männen är att vinscha ner räddningspersonal. Ingen av helikoptrarna på plats har vinsch så därför har polisens helikopter med stationering Boden larmats för att biträda på plats. Vi undersöker även möjligheten att få hjälp av sjöräddningens helikopter (JRCC) med stationering Umeå.

Från platsen rapporteras även om dåligt väder på ingång vilket ytterligare kan försvåra insatsen. Som en följd av detta har fjällräddare med alpin kompetens (klättring) också larmats.

Uppdatering kl 17:03

Sjöräddningens helikopter har med hjälp av vinschning av räddningspersonal lyckats undsätta, plocka ner, både den skadade mannen och den man som var i hans sällskap. Insatsen kunde genomföras utan komplikationer.

Den skadade mannen har lastats om till ambulanshelikopter och kommer att föras till sjukhus (Lycksele) för vård. För uppgift om skadeläge hänvisas till sjukvården.

 

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.
Till toppen