Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

29 mars 10.20, Sammanfattning vecka, Älvkarleby

Polisruta Tierp och Älvkarleby

I polisrutan rapporterar vi oftast om mycket elände och brott som sker i våra kommuner. Uppgifter om dessa hämtar vi från polisanmälningar och rapporter som kommer in till polisen. Vi kommer i denna ruta presentera lita positiva nyheter vad beträffar brottsligheten i våra kommuner. Resultatet av ett bra brottsförebyggande arbete med flera aktörer involverade. Det är brottsstatistik från verksamhetsuppföljningen för år 2017. Se nedan i respektive kommun.

Tierp
Vi kan glädjas åt att antalet anmälda och rapporterade brott fortsätter att minska i Tierps kommun. Från 1905 st anmälda brott år 2016 till 1556 st anmälda brott år 2017. En minskning med 349 brott. Det är en minskning inom de flesta brottskategorierna. Det som sticker ut och som har ökat är bedrägeribrotten. De har ökat med 88 % eller från 86 anmälda brott till 162 stycken. Mycket av dessa brott sker idag över nätet. Dessa brott har vi skrivit mycket om i polisrutan och varnat för olika sorters bedrägerier.

Nedan följer ett utkast från brott som har anmälts till polisen den senaste veckan. Många av de anmälda brotten kommer från den nationella trafikveckan mot droger som var under vecka 11.  I Månkarbo stoppades en bil som var tillgripen. Föraren rapporterades för grov olovlig körning och rattfylleri under påverkan av narkotika. En bilist som smet från bensinnotan i Tierp stoppades på E4.an söder om Gävle. Även denne bilist rapporterades för drograttfylleri. En bil som stoppades på E4.an i höjd med Tierp. I den var både både föraren och passageraren påverkade av narkotika. Två personer i Örbyhus kontrollerades och på den ena av personerna hittades misstänkt narkotika. De påvisade tecken på bruk av narkotika och de fick genomgå en kroppsbesiktning. Vid två olika tillfällen larmade tågpersonal om narkotikapåverkade personer ombord på tåget. Polis har mött upp tågen och personerna har medtagitsgs för kroppsbesiktning. Så här års är det många som besöker sina sommarstugor efter vintern. En sommarstuga utanför Tobo har haft påhälsning av tjuvar. Okänt vad som tillgripits vid anmälningstillfället. Även en anmälan om inbrott i en sommarstuga utanför Söderfors har inkommit till polisen. Okänt tillgrepp. En industrilokal i Söderfors har haft ovälkommet besök. Även här är det okänt vad som har tillgripits vid anmälningstillfället En anmälan om bidragsbrott mot försäkringskassan har inkommit till polisen. En kvinna i Hållnäs har på felaktiga grunder fått utbetalt ersättning med 87 750 kr. 

Älvkarleby
Även i Älvkarleby kommun kan vi glädjas åt positiva siffror vad beträffar anmälda brott. Brotten fortsätter att minska. Från 761 st anmälda brott år 2016 till 705 st anmälda brott år 2017. En minskning med 56 st brott. Inom de flesta brottstyperna kan vi se en minskning. Det är en marginell ökning av bedrägeribrott och hot och kränkningsbrott mot person. Många av dessa brott sker också över nätet.

Polisen i Norduppland vill också gratulera bandytjejerna i SIF till SM-guldet. Vi vill också ge deras supportrar beröm för gott uppförande i samband med bandyfinalen och efterföljande festligheter. De brott som har skett i Älvkarleby kommun den senaste tiden är i de flesta fallen relationsrelaterade. Det är brott som vi inte brukar vilja belysa något närmare i denna ruta.

 

Kjell-Åke Ederyd/ Kommunpolis i Tierp och Älvkarleby

Jörgen Wilestedt, områdespolis Älvkarleby

Malin Bergefur, områdespolis Tierp

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.
Till toppen