Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se
Uppdaterad 11 november 19:06

11 november 10.29, Polisinsats/kommendering, Kalmar

Fotboll Allsvenskan Kalmar FF - AIK, Guldfågeln Arena, Kalmar.

Med anledning av kvällens fotbollsmatch mellan Kalmar FF och AIK har polisen avsatt resurser för att upprätthålla allmän ordning och säkerhet. Polis arbetar både i centrala Kalmar samt på Guldfågeln Arena på Trångsundsvägen. Det väntas stor publik till arenan, då matchen är helt slutsåld. Avsparken sker kl. 15.00. Arenan öppnar för hemma ståplats kl 12.00, och insläpp på resterande arena sker från kl. 13.30. Tänk på att vara ute i god tid, då det kommer att vara mycket trafik i området. Anhängare till Kalmar FF hänvisas till parkeringar i och runt kvarteret Bilen vid Hansa City. Tillresande AIK-anhängare uppmanas att parkera på Gastens parkering.

Denna händelsenotis kommer att uppdateras löpande under dagen med information.

Frågor från massmedia gällande polisens förehavanden före, under och efter matchen besvaras av presstalesperson Anna Göransson på telefonnummer 070-9802769.

Mycket människor på en begränsad yta innebär att det finns risk för ordningsstörningar. Det är arrangören som ansvarar för ordningen inne på arenan, och på de platser som ligger i direkt anslutning till arenan. Det kommer att finnas ordningsvakter på plats och polisens uppgift är att tillsammans med arrangören arbeta för ett tryggt och säkert arrangemang.

Polisen arbetar långsiktigt med att stärka den positiva supporterkulturen och därigenom minska otryggheten, brott och ordningsstörningar vid idrottsevenemang. Fotboll och andra idrottsevenemang ska vara en välkomnande och positiv publikfest för alla.

12.22 Det är många supporters från AIK i de centrala delarna av Kalmar, som snart ska börja att bege sig till arenan. Bussar från Kalmar Länstrafik kommer från och med kl. 13 att börja köra supporters från centum till arenan. Det börjar även att fyllas på med bussar på parkeringen vid Guldfågeln Arena.

13.00 Det är en lugn stämning i de centrala delarna i Kalmar, och även på området vid arenan. Ytterligare supportarar från AIK väntas anlända till Kalmar med tåg. 

13.21 Ett tåg med AIK-supporters är nu på ingång till Kalmar Central.

13.27 Dessa bussas nu till arenan.

14.05 Allt fler supporters samlas vid arenan, och insläppet till marschen.

14.15 Det är ett stort tryck på insläppet in till arenan.

14.48 Det är fortsatt högt tryck in till arenan, och samtliga supporter är ännu inte insläppta. Polis arbetar med ordningshållning.

Räddningstjänst budas då det brinner på taket till ett polisfordon.

14.57 Det har varit en mindre brand i taket.

15.01 Under insläppet har det varit stökigt, med ett högt tryck på biljettkontrollanterna.  Inne på arenan är det rökigt då mycket bengaler bränns.

15.06 Polisfordonet, en buss,  som brunnit kommer att bärgas från platsen.

Matchen är nu i gång, och inne på arenan är läget under kontroll.

18.08 Rytteriet har deltagit i arbetet på platsen, och dessa meddelar att det nu är lugnt utanför arenan.

15.42 Läget är under kontroll inne på arenan, dock en del bengalbränning.

15.51 Det står nu 1-0 till AIK i matchen.

16.14 Den andra halvleken är i gång sedan några minuter tillbaka. Inga oroligheter från arenan är inrapporterade.

17.01 Matchen är nu slut, med seger till AIK med 1-0.

17.03 Strax innan matchen är slut tar sig en åskådare in på planen. Denne tas omhand av polis.

17.22 Bussar finns utanför arenan, som kommer att köra supporter till centrala Kalmar.

17.45 Prisutdelningen hålls, och det är mycket publik på planen.

18.24 AIK-supporters har nu kommti till centralen, för att ta tåget till Stockholm.

18.43 Under kvällen har hittills upprättats följande anmälningar; ett fall av misstänkt våld mot tjänsteman, då en polis ska ha fått en flaggpinne i huvudet i samband med insläppet. Polisen har dock kunnat fortsätta att arbeta under kvällen. Ytterligare ett fall av våld mot tjänsteman alternativt misshandel kommer att upprättas. Det är i nuläget oklart om målsägande, en man, i det fallet är en ordningsvakt eller kontrollant. Slag ska ha utdelats mot mannen i samband med att han arbetade vis insläppet, men det finns i nuläget inga uppgifter om han behövde uppsöka sjukvård. Det finns ingen misstänkt i någon av dessa händelser. En anmälan om skadegörelse genom brand kommer att skrivas på den polisbuss vars tak började brinna, troligtvis av en bengal. Det finns ingen misstänkt för skadegörelsen. I fallet där en åskådare, en man, från publiken tog sig in på spelplanen strax innan matchens slut upprättas en anmälan om brott mot ordningslagen, samt tillträdesförbud.  Mannen är identifierad. Två personer har omhändertagits enligt lagen om berusade personer.

Klockan 18.56 lämnade ett tåg med supporter från AIK Kalmar central.

 

 

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.
Till toppen