Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se
Uppdaterad 07 oktober 20:02

07 oktober 14.24, Polisinsats/kommendering, Norrköping

Polisen kommer under kvällen arbeta med fotbollsmatchen Norrköping-Djurgården. Här kan du läsa den senaste informationen.

Idag spelas det allsvensk fotboll i Norrköping när Djurgården kommer på besök. Matchen startar klockan 17.30 och polisen jobbar för att fotbollen ska bli det som ligger i fokus.

Polisens arbete
Det övergripande målet för den polisiära insatsen är att alla upplever evenemanget som välkomnande, tryggt, säkert och stämningsfullt. Samtidigt vet vi att det kommer vara mycket folk i rörelse innan och efter match då mycket talar för att det blir en fullsatt arena. Utöver hemmapubliken har en hel del bortasupporters tagit sig till Norrköping. Polisen har planerat för att kunna hantera eventuella ordningsstörningar och har stor erfarenhet av att jobba med den här typen av matcher.

Mycket människor på en begränsad yta innebär att det finns risk för ordningsstörningar. Det är arrangören, IFK Norrköping, som ansvarar för ordningen inne på Östgötaporten och på de platser som ligger i direkt anslutning till arenan. Det kommer att finnas ordningsvakter på plats och polisens uppgift är att tillsammans med arrangören arbeta för ett tryggt och säkert arrangemang.

Polisen arbetar långsiktigt med att stärka den positiva supporterkulturen och därigenom minska otryggheten, brott och ordningsstörningar vid idrottsevenemang. Fotboll och andra idrottsevenemang ska vara en välkomnande och positiv publikfest för alla.

Påverkar trafiken
Trafiken kommer att påverkas i anslutning till arenan, och på större gator mellan arenan och resecentrum. Publik som har möjlighet uppmanas att lämna bilen hemma och istället gå, ta cykeln eller åka buss/spårvagn till matchen.

För kännedom
Under insatsen kommer polisen bland annat att arbeta med en så kallad UAS i vissa delar av centrala Norrköping, en obemannad flygfarkost med kamera (även kallad drönare). Syftet med detta är att förebygga eller förhindra brott i enlighet med kamerabevakningslagen. Material från kamerabevakningen kan komma att användas vid eventuellt utredningsarbete. Utifrån gällande lagstiftning är det ett begränsat antal anställda inom Polismyndigheten som får tillgång till materialet.

Kontaktperson för media
Tommy Thorngren är presstalesperson kopplad till arbetet med kvällens fotboll. Telefon 010-566 75 26.

 

Uppdatering 17.00
Arbetet inför matchen löper på enligt plan. Det finns inga inrapporterade ordningsstörningar. De flesta supportrarna har tagit sig eller börjat ta sig upp mot arenan.

 

Uppdatering 17.32
I samband med matchstart upprättades anmälning för brott mot ordningslagen i samband med att det tändes pyroteknik på läktarna. 

 

Uppdatering 19.44
Efter matchens slut jobbar nu polisen med att se till att det går så smidigt som möjligt för supporters att ta sig hem från arenan. Det inkluderar att hålla isär supportergrupperna. Vissa mindre försök att ta sig fram till varandra har kunnat avstyras utan större problem.

Sammanfattningsvis har tre personer omhändertagits under kvällen. I samband med att de skulle visiteras på väg in på arenan blev situationen stökig och de här tre personerna fick föras bort från platsen. De släpps nu efter att matchen är slut och kommer att kunna åka hem som planerat. Som vi tidigare tog upp har en anmälan skrivits, den för brott mot ordningslagen gällande eldande av pyroteknik.  

 

Uppdatering 19.59
I samband med att publiken tog sig ut från arenan har 4 personer omhändertagits av polis. Anledningen ska ha varit att de försökte ta sig fram till motsatta supportergrupper. Enligt rapporterna som kommer in från arenan ska försöket kunnat hejdas utan större problem men de här fyra omhändertas tillfälligt så att situationen kunde svalkas ner. 

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.
Till toppen