Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se
Uppdaterad 16 september 17.54

16 september 13.00, Polisinsats/kommendering, Norrköping

Idag möts IFK Norrköping och AIK på Östgötaporten i Norrköping. Läs om polisens arbete med anledning av evenemanget. UPPDATERAD 17:50

Idag spelas en toppmatch i Allsvenskan i fotboll när Norrköping tar sig an AIK. Matchen startar klockan 15 och polisen jobbar för att fotbollen ska bli det som ligger i fokus.

Polisens arbete
Det övergripande målet för den polisiära insatsen är att alla upplever evenemanget som välkomnande, tryggt, säkert och stämningsfullt. Samtidigt vet vi att det kommer vara mycket folk i rörelse innan och efter match då mycket talar för att det blir en fullsatt arena. Utöver hemmapubliken har en hel del bortasupporters tagit sig till Norrköping. Polisen har planerat för att kunna hantera eventuella ordningsstörningar och har stor erfarenhet av att jobba med den här typen av matcher.

Mycket människor på en begränsad yta innebär att det finns risk för ordningsstörningar. Det är arrangören, IFK Norrköping, som ansvarar för ordningen inne på Östgötaporten och på de platser som ligger i direkt anslutning till arenan. Det kommer att finnas ordningsvakter på plats och polisens uppgift är att tillsammans med arrangören arbeta för ett tryggt och säkert arrangemang.

Polisen arbetar långsiktigt med att stärka den positiva supporterkulturen och därigenom minska otryggheten, brott och ordningsstörningar vid idrottsevenemang. Fotboll och andra idrottsevenemang ska vara en välkomnande och positiv publikfest för alla.

Påverkar trafiken
Trafiken kommer att påverkas i anslutning till arenan, och på större gator mellan arenan och resecentrum. Publik som har möjlighet uppmanas att lämna bilen hemma och istället gå, ta cykeln eller åka buss/spårvagn till matchen.

För kännedom
Under insatsen kommer polisen bland annat att arbeta med en så kallad UAS i vissa delar av centrala Norrköping, en obemannad flygfarkost med kamera (även kallad drönare). Syftet med detta är att förebygga eller förhindra brott i enlighet med kamerabevakningslagen. Material från kamerabevakningen kan komma att användas vid eventuellt utredningsarbete. Utifrån gällande lagstiftning är det ett begränsat antal anställda inom Polismyndigheten som får tillgång till materialet.

Frågor om insatsen besvaras av Tommy Thorngren, 010-56 67 526.

 

Uppdatering 13.30

Supporters från både hemma- och bortalag samlas på stan och vi jobbar aktivt både med att förkomma ordningsstörningar och ha en löpande dialog via våra supporterpoliser. Tanken är att underlätta för de stora supportergrupperna hur de på ett smidigt sätt kan ta sig till och in på arenan och dessutom jobba för så kallad differentiering. Det vill säga undvika konfrontationer mellan supportergrupper.

Dialog förs också löpande med arrangören som ansvarar för säkerheten inne på arenan.

 

Uppdatering 15.00

De flesta i publiken är nu inne på matchen och till största del har det varit lugnt på stan och runt arenan.

Två anmälningar om brott har upprättats innan match. En person misstänks för brott mot ordningslagen efter att ha innehavit en bengal. Ytterligare en person kan misstänkas för narkotikabrott, ringa innehav.

I samband med att supporters skulle ta sig in på arenan uppstod ett lite stökigt läge där polisen fick stötta ordningsvakterna för att lugna ner situationen. I skrivande stund finns inga bekräftade uppgifter om det ledde till några tvångsåtgärder från polisens sida.

 

Uppdatering 15.30

Vid den situation som uppstod vid insläppet på arenan strax innan match använde sig poliserna på plats av polislagens 13 paragraf för att avvisa en person som i och med detta fick följa med bort från arenan.

 

Uppdatering 17.45

Efter matchen uppstod en del ordningsstörningar när supporters tog sig från arenan och ner mot Resecentrum. Det har lett till ett flertal omhändertagna personer. Det finns inte i nuläget bekräftade siffror på hur många. Poliserna ute på stan beskriver att läget är under kontroll men jobbar fortsatt med att säkerställa ordningen till dess att alla supporters lämnat.

En anmälan har skrivits om våldsamt upplopp för situationen som uppstod i samband med insläppet till arenan. Den person som vi beskrev blev avvisad visade sig ha blivit omhändertagen och är nu misstänkt för den brottsrubriceringen.

Ett flertal misstänkta brott mot ordningslagen kommer att tillkomma då det förekom eldande med pyroteknik inne på arenan. I nuläget finns inte bekräftade uppgifter på hur många.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.
Till toppen