Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se
Uppdaterad 20 september 09:08

19 september 15.52, Bedrägeri, Dalarnas län

Bedrägerierna mot äldre personer fortsätter.

De senaste dagarna har en handfull, framförallt kvinnor, i 75-80 årsåldern, blivit uppringda av en manlig bedragare. I flera fall har han uppgivit att han representerat Elgiganten, och att det blivit något problem med betalning för varor han falskeligen uppger att kvinnan köpt. Han har också uppgett sig ringa från Handelsbanken. Mannen har haft tillgång till flera korrekta uppgifter om kvinnan. Flera av kvinnorna har gjort helt rätt, nämligen avslutat samtalet och gjort en polisanmälan. Några kvinnor har blivit av med större summor pengar.

Det är viktigt att poängtera att varken Elgiganten eller Handelsbanken efterfrågar sina kunders kontonummer eller inloggningsuppgifter på telefon, eller uppmanar till inloggning med Bank-ID.

Vi vill gärna upprepa budskapet att aldrig uppge kort-, eller kontonummer, eller inloggningsuppgifter med någon på telefon, hur trovärdiga de än låter som någon representant för butik, bank eller säkerhetsföretag. Seriösa företag jobbar inte på det sättet.

Uppdatering 180920.                                                                                                                                        Ytterligare anmälningar har kommit in så att det nu de senaste tre dagarna har anmälts ett tiotal bedrägerier med ovanstående tillvägagångssätt. Det är kvinnor födda på 1930- och -40-talet som blir uppringda som beskrivs ovan. Det är viktigt för äldre att förstå att Elgiganenten aldrig ber sina kunder logga in på sin bank. Av de fullbotrdade brotten finns en kvinna vars konto tömdes på över 400 000 kr.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.
Till toppen